Povratak

Kastracija kunića starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Da li postoji određena dob kod mužjaka kunića kad se može kastrirati? Moj kunić je star 3 godine i šta u ovom slučaju, da li se smije podvrgnuti kastraciji? Lijep pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru. Mirjana

O: Kastracija kunića može se obaviti nakon spuštanja testisa, a to je dob od 3 do 4 mjeseca. Odrasle kuniće može se kastrirati u bilo kojoj životnoj dobi pod uvjetom da su dobrog općeg stanja.

Prije operacije preporučuje se post od 4 do 6 sati, što ćete dogovoriti s Vašim ambulantnim veterinarom. Životinja treba imati na raspolaganju vodu cijelo vrijeme. Vrlo je važno  poslije operacije provesti terapiju protiv bolova jer su kunići jako osjetljivi na bol i često nakon uspješne operacije prestanu jesti zbog bolova.

Preporučila bih prvi dan nakon operacije staviti u kavez umjesto piljevine papirnati ili obični ručnik kako se, ako bude malo sekreta iz rane, piljevina ne bi zalijepila na ranu.

Najčešći problem nakon opće anestezije kunića je gubitak apetita ili potpuno odbijanje hrane. Kunićima se može ponuditi obrok otopljene smjese (brizgaljkom u usta) Emeraid Sustain Herbivore ili uz obrok dodati prah za podršku probavnom sustavu Pro Digest. Oba proizvoda su u ponudi veterinarskih ljekarni u sklopu Pet centar trgovina.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr