Povratak

Kelj u prehrani kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: IImamo patuljastog kunića starog 6 godina i jako voli jesti listove kelja, zanima nas koliko listova kelja dnevno možemo davati. Srdačan pozdrav! Marina

O: Kelj je bogat balasnim tvarima koji su saveznici crijevne mikroflore. Ta celulozna vlakna vežu na sebe vodu time i masnoće i otrovne tvari, ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva te na taj način otklanjaju crijevne i probavne tegobe. Visoke koncentracije kalcija, kalija, željeza, magnezija i vitamina C čine kelj izuzetno vrijednom namirnicom. Svježe lisnato povrće sadrži dosta vode, također i vitamin C i vlakna. Ta hrana je osnova zdrave prehane i ne treba ju izbaciti, već samo smanjiti. Važno je kod kunića da dobivaju povrće koje ima kalcija u većoj količini nego fosfora. Kalcij u tijelu sudjeluje u mnogim procesima, najznačajnija je uloga održavanje strukture kosti i mišića. Dobivaju ga iz prehrane, a višak se izlučuje fekalijama.

Iz navedenog slijedi zaključak da je kelj poželjan u prehrani kunića, kao i salate i drugo lisnato povrće, ali u manjim količinama (do pola lista) i s pauzama od nekoliko dana.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr