Povratak

Kihanje kunića dok boravi na podu dnevne sobe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića starog mjesec i pol, uzeli smo ga iz Pet centra pred cca tjedan dana. Zanima me kihanje kod nje, znači kad je na nama i kad se mazi ne kiše, kao ni kad je preselimo u sobu, ali kad je u dnevnom boravku na podu kiše. Promjenili smo piljevinu, stavili pelete jer smo mislili da je do toga, ali nije, više ne znamo što napraviti. Ostalo je sve u redu, jede, pije njuškica joj suha, znači nema nekih vidljivih znakova da joj je nešto. Što nam preporučujete? Hvala unaprijed, Monika

O: Kihanje je obrambeni mehanizam organizma, a javlja se uslijed različitih podražaja iz okoline. Isto tako, kihanje mladunčadi može ukazivati na to da im je hladno.

Moguće je da u dnevnoj sobi postoji jače strujanje zraka, a obzirom na to da je kunić na podu više mu je izložen. U hladnijim danima kada se stanovi griju, hladniji zrak ulazi iz nižih pozicija, dok se topliji diže u više. Stoga se u srednjim i višim dijelovima prostorija osjeća ugodna temperatura. Preporučujem Vam da kunića držite u prostoriji i u pozicijama u kojima kihanje prestaje, odnosno pokušajte pronaći uzrok kihanja (strujanje zraka, dim cigarete, osvježivači prostora i sl.).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr