Povratak

Kihanje u hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam sirijskog hrčka godinu i pol. Naviknut je na ruke, veseo je jako, nikad s njim nisam imala problema, osim što sam primjetila da kiše ako je izvan svoje nastambice.. Pretpostavljam da je alergičan na prašinu, ali pazimo ga i sve je super. Međutim, već neko vrijeme, danju kada spava, čujem čudne zvukove iz kućice, kao da bunca ili da se pati u snu. Zvukovi su čudni i ne znam kako bih mu pomogla. Je li moguće da sanjaju i bore se s nečim ili je to znak nečeg većeg? Sanja

O: Kihanje i zvukovi koje ste opisali kod Vašeg ljubimca najvjerojatnije upućuju na neki problem vezan za dišni sustav. Uzrok može biti neka iritacija, alergija, strano tijelo u nosu, prehlada, gljivična ili virusna infekcija.

Što se tiče alergija, najčešće su one na piljevinu, ali alergija može biti posljedica i nekog sredstva za čišćenje, mirisnih svijeća i ulja, osvježivača zraka i sl. U tom slučaju svakako uklonite navedene iritanse te probajte promijeniti vrstu piljevine. Umjesto klasične stelje možete također pobati staviti običan kuhinjski papir.

U slučaju da je riječ o ozbiljnijoj infekciji, osim kihanja javili bi se iscjedak iz očiju i nosa, gubitak apetita, gubitak na težini, slabost, otežano disanje itd.

Kod lakših infekcija i prehlada životinje obično samo kišu, ali su i dalje aktivne te normalno jedu i piju. U takvim slučajevima dovoljno ih je držati na toplom i mirnom mjestu uz eventualno neki multivitaminski dodatak poput Beaphar Lebens - Vitamine za glodavce. Prehlada bi na taj način trebala proći već kroz 2 – 3 dana.

Ako to nije slučaj, odnosno ako se stanje ne popravi svakako savjetujem posjet veterinaru koji će životinju detaljno pregledati, utvrditi točan uzrok bolesti te propisati prikladnu terapiju.

Nešto više o poteškoćama s disanjem kod hrčka možete pročitati i u sljedećem naslovu Poteškoće s disanjem hrčka - prehlada i upala pluća (pneumonia).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr