Povratak

Kineski hrčak nakon gubitka partnera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Uginuo mi je kineski hrčak. Vjerujem da je razlog toplotni udar jer je pokazivao sve simptome. Nažalost, prekasno smo uočili da mu nije dobro, nije pomogao ni jedan način hlađenja što ste ga preporučili, a do veterinara nismo ni stigli. Odmah smo se zapitali kako će ne to reagirati njegov par iz kaveza. Bili su vrlo povezani, rijetko se tukli (skoro nikada), stalno su spavali zajedno i igrali se. Strah nas je da se neće prilagoditi novoj situaciji. Imate li kakav savjet za nas?

Hvala!

Mišo

O: Kineski hrčci u prirodi žive u parovima ili manjim grupama i vrlo su vezani jedan uz drugoga. Riječ je o socijalnim životinjama koje će rado živjeti s ostalim jedinkama svoje vrste ako su tome naučeni odmalena. Međutim, kada odrastu, stariji hrčci će najčešće dolazak novog hrčka smatrati kao invaziju na njihov teritorij, što će nerijetko završiti tučnjavom. Iz toga razloga ne bi preporučila uvođenje novog hrčka.

Moja je preporuka da Vašeg ljubimca pokušate što više animirati i zaokupiti različitim igrama kako ne bi postao depresivan. Probajte mu na primjer sakriti malo hrane ili neku poslasticu u stelju ili u nekakvu kartonsku kutijicu ili ju zamotajte u papir. Na taj ćete način hrčka zaokupiti zabavnom igricom.

Također, zamijenite mu ili promijenite igračke i namještaj jednom tjedno (ljuljačke, tuneli, klackalice, ljestve i sl.) kako bi mu kavez bio što zanimljiviji. Jedino kućicu i kolut za trčanje nemojte premještati jer bi oni uvijek trebali ostati na istome mjestu.

I na kraju pružite mu što više pažnje, osigurajte da ima uvijek svježu hranu i vodu, redovito mu čistite kavez i izbjegavajte stresne situacije kako bi svome ljubimcu osigurali što bolji i kvalitetniji život.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr