Povratak

Končaste bradavice (filiformne veruke) na licu kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam kunića, star je oko 9 mj. Nedavno, sasvim neuobičajeno, počele su mu se u predjelu glave, točnije oko njuškice, između dlačica pojavljivati izrasline slične bradavicama, duguljaste i viseće. Uistinu je ružno za vidjeti, ne znam što da radim ni o kakvoj se bolesti radi. Help! Hvala, Marina


O: Promjene koje opisujete su tzv. filiformne veruke - končaste bradavice koje su uske i dugačke, a obično takve oblike nalazimo na licu životinja (očni kapci, vrat, usnice i drugdje na licu).

Ove bradavice su virusnog porijekla, a nerijetko se javljaju u jedinki s oslabljenim imunitetom. Promjene u rastu i razvoju vezane uz spolno sazrijevanje mogu biti jedan od čimbenika koji dovodi do pojave bradavica.
 
Bradavice često nestanu spontano, bez liječenja. Međutim, životinje ih lizanjem i češanjem lako raskrvare. Stoga ih je dobro ukloniti.

Končaste bradavice treba ukloniti veterinar, a ne preporuča se premazivanje sredstvima koje uklanjaju bradavice jer postoji velika vjerojatnost da će ih kunić uređujući se unijeti u usta.

Bradavice se uklanjaju kirurškim putem ili krioterapijom ("smrzavanjem") tekućim dušikom u trajanju oko 30 sekundi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr