Povratak

Kontinuirano kihanje hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam ruskog hrčka starog otprilike godinu dana koji kiše od kad je kupljen. Bili smo kod veterinara s njim, pio je 2 antibiotika i dobio nekakve injekcije, ali ništa nije pomoglo, dalje kiše. Neki savjet? Lijepi pozdrav, Ivona

O: Prvenstveno bi trebalo obratiti pozornost na podlogu na kojoj hrčak boravi. Ne znam jeste li ikad probali umjesto piljevine koristiti kao podlogu primjerice sam papirnati kuhinjski ručnik (na neko vrijeme) ili podlogu u obliku granulata točnije higijensku stelju načinjenu od drveta jele i smreke kao što je npr. Cat's best univerzalna stelja? Osim toga postoji i  higijenski pijesak načinjen od gline koji se puno manje lijepi za noge glodavcima i nema drvene prašine koju ponekad u steljama, kao što je piljevina, ima dosta. Isto tako obratite pažnju koju piljevinu koristite, uvijek istu ili ste je mijenjali pa je situacija sa kihanjem bila ista. Piljevine koje su dodatno aromatizirane mirisima (parfemima poput mirisa limuna, bora, jagode) kod životinjica koje su osjetljivije mogu također prouzročiti alergijsku reakciju koje je posljedično simptom kihanje odnosno alergijski rinitis.

Stoga, ako je u pitanju alergija, kod promjene uvjeta držanja, stanje će se poboljšati.

Ukoliko osim samog kihanja primjećujete još neke simptome poput iscjetka iz nosa, težeg disanja, smanjenog apetita ili anoreksije onda bi bilo dobro hrčka odvesti kod veterinara kako bi se učinio kompletni pregled jer se u tom slučaju može sumnjati na upalu gornjih dišnih prohoda ili čak na upalu pluća. Glodavci poput hrčaka s obzirom da žive do 2 godine imaju dosta ubrzan metabolizam i ako se dugo vremena čeka sa dijagnosticiranjem problema i terapijom situacija može završiti kobno.

O kihanju kod hrčaka pisala je i kolegica u svom odgovoru Kihanje u hrčaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr