Povratak

Korekcija zuba kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zeca "lavlja glava", koji ima probleme sa zubima. Ne troši ih dovoljno i izrastaju mu kao male "kljove". U 11-om mjesecu sam ga vodila veterinaru udaljenom 140 km koji je tvrdio da to profesionalno može odraditi. Izbrusio mu je zubiće do desni gdje sam vidjela da je jedan zubić puknuo u korijenu. Na svu sreću sve je dobro prošlo. Međutim sad su zubići ponovo izrasli u kukice. Napominjem da mu dajemo raznovrsnu hranu (sijeno, kukuruz, raznu gotovu hranu, te razne mineralne loptice i povrće), ali mu je sijeno glavna hrana. Svi spominju da sami možemo zeki skratiti zube, te je moje pitanje: kako i čime, a da ne povrijedimo zeku? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru... Mira

O: Kunići imaju zube sa otvorenim korijenom koji kontinuirano rastu tokom cijelog života. Jedna od čestih bolesti zuba kod kunića je malokluzija. To je stanje kada zubi nisu pravilno poravnati pa zbog toga dolazi do nepravilnog rasta i trošenja zuba. Kao uzroci malokluzije navode se tri razloga, a to su genetska predispozicija (skraćena gornja čeljust), ozljede i bakterijske infekcije. Ovnoliki kunići su pasmina kod koje je ovaj problem vrlo čest upravo zbog građe čeljusti.

Za pravilno i ravnomjerno trošenje zuba kunićima je potrebno omogućiti dovoljno vlaknate hrane (neograničena količina sijena), te ponuditi mineralni kamen i/ili grančice za glodanje. Kada se zubi ne troše pravilno potrebno je raditi korekciju. Kod nekih kunića je to potrebno učiniti češće pa čak i jednom mjesečno. Nažalost za nepravilan rast i trošenje zuba ne postoji lijek, nego je uz spomenutu pravilnu prehranu, važna redovita kontrola i održavanje zubala tijekom cijelog života.

Korekcija zuba nikada se ne izvodi sa kliještima, a pogotovo ne sa kliještima za pseće nokte. Razlog tome je taj što može doći do pucanja zuba i oštećenja desni, a to izaziva problem koji će trajati cijeli život. Prerasli stražnji zubi su teži za skraćivanje zbog uže usne šupljine. U težim slučajevima se radi i vađenje abnormalnih zuba da bi se izbjeglo prečesto skraćivanje. Kunići mogu preživjeti bez sjekutića, a ako je uklonjen jedan ili više kutnjaka potrebno je prilagoditi prehranu. Da bi se zahvat mogao izvesti potrebni su adekvatni instrumenti i zubne brusilice. Kunići su vrlo osjetljivi na stres, a korekcija zuba je stresna za njih. Ponekad je neke manje zahvate na sjekutićima moguće izvesti dok je kunić budan, no kod nervoznih i prestrašenih kunića, a pogotovo kod korekcije stražnjih zuba potrebna je primjena anestezije.  Zbog toga je pravilnu korekciju moguće izvesti u veterinarskoj ambulanti od strane kolega koji znaju kako to treba pravilno napraviti i posjeduju svu potrebnu opremu. Da biste izbjegli pojavu ozljeda i zbog svega navedenog, ne savjetujem Vam da se sami upuštate u ovakav zahvat.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr