Povratak

Krastice, ranice i prhut na koži zamorca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Dobila sam zamorca i na zamorcu se po cijelom tjelu, osim na trbuhu, nalaze krastice, a oko nekih ranica nalazi se prhut. Inače,  zamorac se ne češe. Živio je s drugim zamorcem u kavezu pa ne znam jesu li ga to izgrizli drugi zamorci ili ima nekakvu bolest. Zanimalo bi me, ako je bolestan koja je to bolest i kako se liječi te može li prenositi na ljude i pse. S poštovanjem, Lorena

O: Promjene na koži ljubimca mogu imati različite uzroke, od bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih, pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde). Infekcije na koži posljedica su umnažanja bakterija i gljivica, koje mogu biti lokalizirane ili generalizirane, odnosno zahvaćaju manja ili veća područja na tijelu.

Takve infekcije mogu nastati primarno ili sekundarno, a gotovo uvijek im pogoduju nehigijenski uvjeti u nastambi.

Ektoparaziti (buhe, šugarci i dr.) također mogu uzrokovati promjene na koži, koje su popraćene i svrbežom. Paraziti se osim na koži i dlaci životinje, obično nalaze i u stelji, te na drugim mjestima u nastambi.

Alergijske reakcije na stelju te alergije alimentarne prirode, također mogu biti uzroci promjena na koži.
 
Simptome ili znakove bolesti ustanovljujemo kliničkom pretragom, kojima istražujemo fiziološko stanje organa i njihovu funkciju. Sustavna i metodična pretraga temeljni je preduvjet za dijagnozu bolesti.
 
Da bi determinirali koji je uzrok krastica u Vašeg ljubimca, potrebno je izvršiti klinički pregled, te po potrebi i druge dijagnostičke pretrage. Pa tako, ako postoji sumnja da bi se moglo raditi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, uzima se bris za mikrobiološku pretragu ili strugotina kože za parazitološku pretragu, ako se sumnja na parazite. Osim navedenih, u obzir dolaze i mikroskopske, odnosno histološke pretrage kutičnog odreska i alergološke pretrage.
 
Tek nakon temeljitih dijagnostičkih zahvata može se započeti s terapijom, ukoliko ona bude potrebna.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svojem veterinaru. Isti će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti postaviti dijagnozu te u skladu s njom odrediti najprikladniji način tretiranja i pomoći ljubimcu. Također, u skladu s postavljenom dijagnozom biti će u mogućnosti odgovoriti Vam na sva pitanja kao i pomoći Vam da osigurate svu potrebitu pažnju, njegu i kvalitetu života ljubimca.
 
Više o nekim od češćih oboljenja kože kod zamoraca možete saznati i u odgovorima kolega naslovljenima Šugarci kod zamorca i Zamorac i gljivice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr