Povratak

Krv u mokraći, bolnost, gubitak apetita i promjena ponašanja zamorca / Mokraćni kamenci - prevencija i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Prije 7 dana zamorac star 5 godina postepeno je prestao piti i jesti. Od tad nema stolicu i ne mokri. Danas sam primijetila da mokri krv. Pogled joj je pomalo dezorijentiran, kretnje usporene, a oko očiju ima iscjedak. Jedino ponekad pojede malo voća. Oko stražnjice na dlaci ima sitne sive nakupine poput peruti kod čovjeka. Ne znam što da napravim budući da nigdje u blizini nemam adekvatnog veterinara koji bi nam mogao pomoći. Molim za savjet! Unaprijed hvala! Lijepi pozdrav. Dijana

O: Krv u mokraći u većini slučajeva indicira na bolesti urinarnog ili urogenitalnog sustava. To mogu biti infekcije, uglavnom bakterijske ili se nerijetko radi o mokraćnim kamencima odnosno kristalima. Može se raditi i o tumoru u spomenutim organskim sustavima ili tumor može biti lociran u blizini pa svojim rastom ometa normalnu funkciju drugih organa.

Mokraćni kamenci nisu rijetki kod zamoraca.

Nastaju na sličan način kao i kod drugih kućnih ljubimaca, taloženjem minerala na organski matriks. Smatra se da je kod zamoraca kalcij glavni mineral koji omogućuje formiranje kamenaca, međutim genetska predispozicija u stvari uvjetuje nastanak urolitijaze. Slika bolesti ovisi o veličini i broju kamenaca. Redovito dolazi do upale i bolnosti, što može imati različiti intenzitet, a najozbiljniji poremećaj nastaje kada se prekine prohodnost mokraćnog sustava i zamorac ne može mokriti. To je po život opasno stanje, koje treba hitno liječiti.

Manji kamenci se mogu eventualno ukloniti uz pomoć lubrikantnih ulja, ako se nalaze blizu, dok za veće kamence preostaje kirurški zahvat. I za jedno i za drugo potrebno je znanje i iskustvo rada sa glodavcima.

S obzirom da je prehrana ključna u prevenciji bolesti, važno je zamorca ne hraniti biljkama koje su bogate kalcijem, poput špinata, kupusa, kelja, maslačka, salate, peršina, također treba izbjegavati voće poput sušenog grožđa, kupina i naranči. Kao glavnu namirnicu, a to je inače pravilo u prehrani zamoraca, treba koristiti sijeno.

Kako je Vaš ljubimac očito bolestan, veterinarski pregled, kod veterinara kojem je bliska patologija glodavaca, jedino je rješenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr