Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Danas sam vidjela da je moj hrčak pomokrio krv, inače normalno jede i igra se na vrtuljku i jučer je sve bilo normalno. Ujutro sam u kućici vidjela krv. Što mu se sad događa? Hvala. Romina

O: Krv u mokraći jedan je od važnijih znakova bolesti mokraćnog sustava. Unutar pojma hematurije (krvi u mokraći), razlikujemo makrohematuriju koja predstavlja prisutnost krvi u mokraći vidljivu golim okom, zatim mikrohematuriju ili eritrocituriju, koja predstavlja prisutnost većeg broja eritrocita u mokraći koji se ne mogu vidjeti golim okom.

Uzrok krvarenja ne mora biti direktno vezan uz promjene u bubrezima i mokraćnom sustavu. Primjer su poremećaji koagulacije krvi i zgrušavanja.

Drugi uzrok krvarenja i svakako jedan od najčešćih jesu promjene i bolesti bubrega. To mogu biti bolesti glomerula (mikroskopski segmenti bubrega u kojima se filtrira krv), kao što je slučaj kod akutnog, perzistentnog ili kroničnog glomerulonefritisa, fokalnog glomerulonefritisa i ostalih bolesti koji napadaju strukturu i integritet glomerula.

Krvarenja iz bubrega ne moraju biti glomerularnog porijekla. To je slučaj kod policistične bolesti bubrega, kamenaca, pijelonefritisa, TBC bubrega, traume, karcinoma bubrega itd.

Osim krvarenja iz bubrega postoji i krvarenje iz donjeg dijela mokraćnog trakta. To je slučaj kod upale mjehura, uretre, prostate, karcinoma papiloma, stranih tijela itd.

U svakom slučaju, krv u mokraći je razlog zbog kojeg trebate posjetiti veterinara.

Pokušajte uloviti urin vašeg hrčka. Na taj način olakšat ćete postavljanje diagnoze.