Povratak

Krvavi iscjedak iz nosa hrčka | Osjetljiv dišni sustav hrčka i opasnost od prehlade

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam sirijskog hrčka starog 7-8 mj. i oko nosa mu se pojavljuje povremeno nešto crveno, kao da mu je tekla neka sukrvica pa se osušila... Što bi to moglo biti? U prilogu slika, koliko sam uspjela uslikati.
Hvala i lijep pozdrav.
Daniela 


O: Hrčci su dražesni ljubimci, ali imaju jako osjetljiv dišni sustav. Ako je životinja u stresu, situacija će se pogoršati. Visoka vlaga, promjena temperature i loši higijenski uvjeti preduvjeti su za nastanak problema s dišnim sustavom. Često počinje sa blagom prehladom koja se razvije u upalu pluća.

Ako hrčak ima normalan apetit i normalno se ponaša, vjerojatno iscjedak iz nosa upućuje na prehladu. Ako se prehlada dugo ne liječi, može prerasti u upalu pluća. Tada hrčak prestaje jesti, traži toplo mjesto, bezvoljan je... Često uočavamo iscjedak iz nosa, očiju, hrčak otežano diše.

Liječenje uključuje antibiotike i po potrebi masti za oči, ovisno o stanju, a bilo bi dobro da ljubimcu, ukoliko ne pije vodu, nadoknađujete tekućinu direktno u usta kapaljkom ili špricom.

Savjetujem Vam da odvedete hrčka na pregled Vašem veterinaru ili u Vam najbližu ambulantu specijaliziranu za kućne ljubimce, da se obavi detaljan pregled i odredi terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr