Povratak

Kunić mokri na neprihvatljivim mjestima nakon preseljenja u novi dom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam patuljastog kunića starog 1,3 godine. Kastriran je sa 6 mjeseci, prije čega je bio konstantno nemiran i pomalo agresivan, naskakivao po balonima, igračkama, mojim nogama, mokrio nekontrolirano posvuda... Nakon kastracije stanje se drastično popravilo i zeko je konačno naučio mokriti samo i jedino u wc (jedan u gajbi dok je zatvoren, i jedan vanjski kad je pušten). Prije dva tjedna preselila sam s njim iz stana u obiteljsku kuću, gdje sad živi u mojoj sobi. Dobro se prilagodio, baca se na bok, trči i skače, ali je ovdje počeo mokriti po krevetu. Naučen je spavati samnom i žao mi ga je zatvarati u gajbu preko noći, no zaista mi predstavlja već pomalo veliki problem njegovo mokrenje po krevetu. Ima i dalje wc u gajbi koji koristi kad je zatvoren, a kad je pušten (što je stalno dok sam ja doma) onda koristi krevet, iako sam mu ostavila jedan wc u kutu sobe, ali mu se izgleda ne sviđa. Isprobala sam čini mi se sve - od ostavljanja zamazane posteljine misleći da želi dobro obilježiti krevet, preko čišćenja Petvital Bio Freshom, octom, mjenjanja posteljine 1-2 puta dnevno, do kažnjavanja zatvaranjem u gajbu na 10ak min, međutim ništa nije pomoglo. Čak ako ga zatvorim za kaznu, kad ga pustim prvo skače na krevet.

Što bi mogao biti uzrok takvom ponašanju i kako da ga naučim da krevet nije wc? Da li misli da ćemo se vratiti u stan (bila sam podstanar i stan sam otkazala) pa mu je ovo neka vrsta "protesta"?
Pozdrav, Martina

O: Vaš kunić je očito zbunjen i nesiguran zbog preseljenja. Mokrenjem nastoji ostavljati poruku o ovom, za njega vrlo važnom teritoriju.

Pokušajte privremeno postaviti vanjski wc neposredno uz krevet i to na mjestu na kojem se kunić najčešće penje. U wc stavite malo stelje iz nastambe koja je natopljena njegovom mokraćom. Sve dok ne počne koristiti taj WC onemogućite mu penjanje na krevet. Čim se pomokri u taj wc uzmite ga k sebi, mazite ga i dozvolite mu da neko vrijeme ostane na krevetu.

Kasnije ćete taj wc polako, otprilike po pola metra dnevno, odmicati prema kutu sobe koji ste i predvidjeli za njega.

Kuniću je jako važno zadržati vašu "zajedničku poziciju" pa noću primaknite i njegovu nastambu blizu kreveta kako bi mu bilo jasno da ste u blizini. S vremenom, kad se opusti i shvati da nema potrebe obilježavati krevet nećete ga trebati noću držati u nastambi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr