Povratak

Kunić ne jede, ne pije i ima gliste u stolici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam pitanje u vezi patuljastog ovnolikog kunića. Već 3 dana ide kod veterinara na neke injekcije (antibiotike), ne jede, ne pije (osim prisilno). Prije 3 dana smo primjetili glistice u stolici, poslije toga je bila meka stolica i sad je više ni nema. Imate kakvu preporuku za nekog veterinara za kuniće u PGŽ? Darko

O: Probavni poremećaji kod kunića imaju različite uzroke, od infektivnih i invazivnih (paraziti) do hranidbenih. Više o infekciji kunića glistama možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice pod naslovom Infekcija kunića glistama.

Ono što je važno napomenuti, a vezano uz Vaš navod kako kunić sa ne uzima hranu je to da se kuniće ne smije ostaviti dugo da ne jedu. Redovito uzimanje hrane je važno zbog održavanja redovite probave. Komplikacija koja se može pojaviti zbog gladovanja je začep. aravno, stolice tada ni nema (što ste primijetili i kod Vašeg ljubimca), životinja počinje mršaviti, a uz to dolazi i do pojave tzv. "masne jetre". Stoga, kunića koji ne jede potrebno je hraniti iz ruke. Pokušajte nabaviti Cunipic Vetline Herbal Convalescence hranu za kuniće i ostale glodavce. To je potpuna hrana za kućne ljubimce, biljojede, u obliku praha, a namijenjena je za prehranu za oporavak ili poboljšanje općeg stanja zbog gubitka apetita i mršavosti. Daje se minimalno 4 puta na dan, uz pomoć brizgalice.

U Primorsko-goranskoj županiji nije mi nažalost poznat specijalista za kuniće. Pokušajte se obratiti u Veterinarsku stanicu u mjestu Vašeg stanovanja. Kako je vrlo malo specijaliziranih veterinarskih ambulanti za male dvojezubce, svaka veterinarska stanica ipak rapolaže potrebnim stručnim kadrom, ali i tehničkom opremom za osnovne kliničke pretrage, a za pomoć se možete obratiti i na Veterinarski fakultet u Zagrebu na Kliniku za unutrašnje bolesti. U svakom slučaju, nadam se da je Vašem ljubimcu do danas stanje već puno stabilnije i da će se vrlo brzo oporaviti u potpunosti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr