Povratak

Kunić odgrizao komad punjača za mobitel / Sumnja na progutano strano tijelo

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Kunića smo uzeli 8.9. Nije još bio mjesec dana, prije nekih pola sata odgrizao mi je vrh punjača mobitela, dio koji se uključi u mobitel, nema ga nigdje... pretpostavljam da ga je pojeo... što da radimo? Za sada se ponasa normalno, jeo je... Taj dio sadrži metal pa se bojimo. Hvala. Lp, Mirta

O: Obratite pozornost na probavu Vašeg kunića. Pokušajte uočiti je li trbuh napet, kakva je stolica, koliko često. Vrlo često probavni problemi mogu biti uzrok potištenosti i nedostatak apetita u kunića. Probavne probleme treba liječiti odmah kako bi se izbjegle komplikacije.

Svakako je neizbježan odlazak u veterinarsku ambulantu kako bi se načinila RTG-pretraga sa ili bez kontrasnog sredstva kako bi se uopće dobio uvid u stanje. Ovo je važno iz razloga što progutano strano tijelo može često dugo ostati u želucu, a da ne uzrokuju očite simptome bolesti, dok u drugim slučajevima može uzrokovati gubitat apetita i mršavljenje.
Strana tijela koja pak iz želuca dospiju u crijevo mogu dovesti do začepljenja crijeva te se tada javlja krvavi proljev, nekroza crijeva, peritonitis, paraliza crijeva. Samo u vrlo blagim slučajevima kada životinja još ne pokazuju znakove bolesti, možemo riješiti situaciju s parafinskim uljem, kako bi strano tijelo izašlo van prirodnim putem. Ako to ne uspije, preostaje kirurški zahvat.

Zbog komplikacija koje mogu nastati, a sigurni ste da se radi o progutanom ostatku od punjača, preporučujem da se obratite za pomoć najbližoj veterinarskoj ambulanti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr