Povratak

Kunić se trese i ne može ustati | Neurološke smetnje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Ujutro dok sam se probudila moj kunić je ležao u kavezu i pokušao se dići, ali nije mogao. Samo se tresao i mislim da je moždani udar. Kada je ustao nije moga jesti ni piti, a nije se mogao ni pomaknuti.... Andreja

O: Kada primjetite da Vaš kunić ima neke od simptome kao što je držanje glavice u koso ("head tilt"), poremećaje ravnoteže i koordinacije pokreta, oduzetost, paralizu, napadaje i grčeve, gubljenje svjesti, najvjerojatnije se radi o neurološkim smetnjama, koje su kod kunića nažalost jedno od češćih oboljenja. Uzrok tome može biti primarno oboljenje živčanog sustava ili neka druga bolest koja sekundarno dovodi do oštećenja centralnog živčanog sustava.

Jedno od najčešćih oboljenja, koje kod kunića izaziva neurološke smetnje, jest encefalitozoonoza (uzročnik je parazit iz skupine protozoa: encephalitozoon cuniculi), gdje se mogu pojaviti svi simptomi neuroloških smetnji, pojedinačno ili u kombinaciji. Druge bolesti kao toksoplazmoza (infekcija uzrokovana parazitom Toxoplasma gondii), tumor mozga i ozlijeda lubanje su mogući, ali vrlo rijetki uzroci neuroloških smetnji. Napadaji, grčevi i gubljenje svijesti mogu biti uzrokovani primarnim bolestima centralnog živčanog sustava kao i drugim bolestima koje u svom tijeku oštećuju živčani sustav. Postoji i mogućnost da bolesti srca pokazuju simptome neuroloških smetnji.

Poremećaji ravnoteže i koordinacije pokreta, kao i oduzetost, mogu se ispoljiti kod oboljenja na mozgu, leđne moždine ili kičme, ali ovi simptomi mogu ukazivati i na oboljenje srca.

Ukoliko to već niste učinili u međuvremenu, savjetujem Vam da što prije posjetite veterinara. Kao s gotovo svim bolestima, što je prije poremećaj dijagnosticiran, veće su šanse za potpuno izlječenje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr