Povratak

Kunić se trese - strah od visine ili osjetljivost na temperaturu okoline

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Mazim kunića na ramenu i ona drijema i trese se. Imam je tri dana i ne znam zašto se trese? Ne trese se stalno. Ruža

O: U preplašenog kunića temperatura, rad srca i disanje značajno porastu zbog velike osjetljivosti na kateholamine (adrenalin) jer je kunić u prirodi meta predatora.  Kunići su društvene životinje i ne vole biti sami, stoga mu morate posvetiti puno svoga vremena kako se ne bi osjećao usamljeno. Nikada ga ne hvatajte za uši ili za kožu na tijelu.

Zbog bogatog krzna kunići teško podnose visoke temperature. Stoga, kavez nemojte stavljati blizu radijatora ili direktno na sunčevo svijetlo kao niti na propuh.


Ne preporučam postavljanje kaveza na povišena mjesta, kunići se boje visine.

Stoga ga nemojte dizati viisoko od zemlje, radije ga držite u krilu sjedeći na podu. Također je dobro da kunić u svojoj gajbi ima kućicu jer će se osjećati sigurnije. Smatram da je opisana situacija nastala zbog visine.

Međutim, ako primjetite da je ljubimac lošije ili da neće jesti preporučila bih Vam da kunića što prije odvedete Vašem veterinaru da ga pregleda. Naravno, treba paziti da mu transport do veterinara ne izazove još veći stres (savjetuje se tamna kutija ili transporter prekriven krpom), da se što manje boji i da mu ne bude hladno. I svakako obratite pozornost na to da ga cijelo vrijeme smirujete svojim mirnim glasom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr