Povratak

Kuniću izrastao novi zub / Građa zubala u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam patuljastog lavoglavog kunića starog dvije i pol godine. Imao je pravilan zagriz i vidljiva 4 zuba (2 na gornjoj, 2 na donjoj čeljusti). No, sinoć sam primjetila da na gornjoj čeljusti, iza prednjih zubiju izrastao je još jedan zub, nepravilnog oblika i jako tanak koji se smjestio do prednjih. Upućena sam da postoji još jedan par zubića iza prednjih, no na slikama nisam pronasla ista slično. Doista sam preplašena i zanima što mi je dalje za činiti. Maria

O: Kunići nisu glodavci, već dvojezupci, a glavna razlika u odnosu na glodavce je upravo u građi zubala.


Kod kunića, sjekutića na gornjoj čeljusti ima četiri, odnosno dva para; naprijed su dva velika sjekutića a odmah iza njih dva mala. Sjekutići koji su smješteni iza se niti ne vide kada se gleda sa prednje strane. Na donjoj čeljusti ima samo dva sjekutića. U većini slučajeva vlasnici kunića nisu svjesni postojanja još jednog para sjekutića na gornjoj čeljusti jer ih naprosto na vide.

Ovakav raspored predstavlja normalnu anatomiju zuba kunića. Eventualna odstupanja najčešće su genetski uvjetovana zbog uzgoja u srodstvu i ne javljaju se često.

Ukoliko se radi o patološkim procesima ili ako ste zabrinuti i nesigurni u vezi zdravlja Vašeg kućnog ljubimca, pregled u veterinarskoj ambulanti se svakako preporučuje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr