Povratak

Kunić i crijevni paraziti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam lavljoglavog kunića starog oko 5 mj., koji je jako umiljat, zaigran  i voli jesti. Danas sam primjetila da mu stolica ima neugodan miris, gotovo kiselkasti, i učinilo mi se da u jednoj kuglici izmeta ima nešto malo, bijelo, poput niti konca (nije se micalo), a i sav je pijesak ljutito izbacao iz wc-a u kojem redovito obavlja nuždu. Wc mu redovito čistim svaki dan, a gajbu detaljno operem svaki  treći dan. Zanima me da li bi to mogle biti gliste i ako jesu, kako da ih se riješimo? I da li kuniću može štetiti za zdravlje ako nakon pranja gajbu dodatno očistim jabučnim octom? Puno pozdrava,
Ivana

O: U crijevima kunića najčešće se mogu pronaći paraziti poput kokcidija ili glista.

Kokcidioza je parazitarna bolest i jedna je od najučestalijih bolesti kunića u velikim uzgojima, pogotovo ako u takvim uzgojima kunići ne dobivaju dovoljne količine svježeg i kvalitetnog sijena. Posljedično, i sama crijevna flora im nije fiziološki ispravna što pogoduje pojavi bolesti. Također, hrana bogata kalorijama i bjelančevinama (peletirana hrana) kao i stres u velikim uzgojima (npr. transport), odnosno dob (mladi kunići) posebno pridonosi pojavi bolesti.

Od kliničkih znakova najčešće se izdvajaju: povećanje abdomena, kašasti i vodenasti proljev te nadutost. Sam ljubimac gubi interes za okolinu, odbija hranu te posljedično mršavi. U gore navedenim slučajevima, najbolje bi bilo što hitnije posjetiti svog veterinara, kako bi se spriječile posljedice sekundarnih infekcija, odnosno, posljedice dehidracije organizma i uginuća zbog učestalog proljeva. Također, u borbi protiv ove bolesti velika važnost se pridodaje i profilaksi (kvaliteta držanja, smještaja i prehrane).

Od glista bih mogao spomenuti Passalurus ambiguus. Ova vrsta glista se može naći u debelom crijevu kunića gdje se pri velikim invazijama parazita može pronaći i preko 1000 glistica. Simptomi pri invaziji s ovim uzročnikom mogu i izostati, ali ih najčešće prati proljev, nadutost, kolike, gubitak na tjelesnoj težini,...

U svakom slučaju, savjetujem Vam da radi svoje sigurnosti te sigurnosti svog ljubimca, istog odvedete kod veterinara koji će biti u mogućnosti utvrditi trenutni zdravstveni status ljubimca te, prema potrebi, odrediti odgovarajuću terapiju.

Također, jabučni ocat u svom razrijeđenom obliku ne šteti ljubimcu te se kao takav može koristiti u čišćenju nastambi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr