Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jednogodišnju zečicu (kunića) koja voli slatko; to sam znala i prije jer sam imala hrčke, ali moj kunić voli pojesti i meso npr. salame, kobasicu... Ja mu to ne dajem, ali me zanima o čemu se tu radi?
Unaprijed hvala, Anea

O: Iako su kunići biljojedi, vrlo vjerojatno je Vaš ljubimac pojeo mesne prerađevine privučen njihovim dodacima (začinsko bilje, češnjak, paprika i dr.), a osim toga slanu i slatku hranu rado uzimaju i ostali biljojedi. U životinja se mogu javiti i različiti poremećaji vezani uz deficit pojedinih nutrijenata u prehrani.

Ovakav deficit se najčešće javlja ukoliko je životinja izbirljiva ili je problem u probavnom traktu pa je resorpcija određenih tvari umanjena ili onemogućena.

Neprirodan apetit (alotriofagija) je poremećaj u prehrani pri kojem životinja nastoji nadomjestiti određene hranjive tvari konzumirajući nejestivo (zemlja, kamenje, žbuka, krpe i sl.).

I nadalje izbjegavajte kuniću davati slatkiše, slane štapiće i krekere, a naročito meso i mesne proizvode (izuzetno štetno za organizam kunića!), te mu osigurajte prehranu kvalitetnom hranom za kuniće i uvijek dostupno sijeno.