Povratak

Kunić pije više vode - pojačana žeđ (polidipsija) / Zatajenje bubrega

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Zabrinjava me to što moj kunić pije puno vode. Popije od jutra do mraka jednu flašicu vode od pola litre i u toku noći popije još jednu. Znam da to nije baš uobičajeno za jednog zdravog kunića pa se pitam što bi moglo da bude u pitanju? Da ga odvedem kod veterinara ili će ga to proći? Danila

O: Prema Vašem opisu, postoji razlog za zabrinutost. Niste naveli čime hranite kunića i koliko je velik, ali litra vode dnevno predstavlja preveliku količinu u svakom slučaju. Također, činjenica da kunić pije vodu i po noći govori da nešto nije u redu. Okvirno, kunić bi trebao piti 50-150 ml vode na kg tjelesne težine dnevno, ovisno o temperaturi ambijenta i vrsti hrane.

Razlozi za polidipsiju (pojačanu žeđ) kod kunića mogu biti vezani uz visoku temperaturu okoliša. Ukoliko kunića držite u stanu ili kući blizu radijatora, razmislite je li to najbolja pozicija za njega i nije li mu možda pretoplo.

Drugi razlog za pojačano pijenje vode mogu biti prerasli i deformirani sjekutići zbog kojih osjeća bol, koju nastoji na takav način ublažiti.

Jedan od razloga za polidipsiju kod kunića može biti i zatajenje bubrega. Pri tome, osim pojačane žeđi, kunić veoma često i mokri. Zatajenje bubrega javlja se kao kronično i akutno. Akutno nastaje naglo zbog akumulacije toksina u bubrezima, odnosno zbog disbalansa elektrolita. Kronični oblik se razvija sporo, ponekad mjesecima. Znaci bolesti mogu uključivati: polidipsiju, poliuriju, gubitak apetita, proljev, srčane komplikacije, povišenu temperaturu, depresiju, anemiju itd. U kroničnoj formi, bolest se razvija sporo pa simptomi mogu dosta varirati.S matra se da pojačana žeđ i pojačano mokrenje kao simptomi postaju naglašeni kada je preko 75% bubrega izvan funkcije. Liječenje obično u početku podrazumijeva antibiotike, lijekove za smanjenje boli i svakako infuzije koje znatno pomažu bubrezima. Važan moment su i dobri uvjeti držanja. Ostali elementi uobičajene terapije bubrežnog zatajenja su teže provedivi kod kunića, npr. primjena eritropoetina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr