Povratak

Kunić pojeo škorpiona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Šta napraviti kad kunić pojede malog mrtvog škorpiona? Marina

O: Škorpioni, kao i mnoge druge životinje, imaju prirodne predatore. Za njih su to ptice, zmije, drugi škorpioni i neki glodavci. Govoreći o živom škorpionu, one životinje koje se hrane škorpionima moraju razviti imunitet na ubod škorpiona kao i njegov otrov.  Srećom, na teritoriju Republike Hrvatske živi nekoliko vrsta škorpiona koji nisu otrovni ili im je otrovnost vrlo slaba (opet govoreći o živim životinjama), a ubod je jačine uboda komarca.

Kako je kunić prije svega isključivi biljojed, njegova prehrana se treba sastojati od svježeg suhog sijena, svježeg povrća i bilja (u starijih od 6 mjeseci), kvalitetnih peleta ili mješavine sjemenki za vrstu kao i stalno dostupnom svježom i čistom vodom. Sve što ne spada u navedeno treba smatrati poslasticama koje se daju u ograničenim količinama. Stoga, poslasticom bi se mogao smatrati i škorpion (bogat proteinima), pa, s obzirom da je bio u umjerenim količinama, ne bi smjelo izazvati nepoželjne posljedice po zdravlje Vašeg ljubimca.

No, s obzirom na situaciju u kojoj se našao Vaš ljubimac, pokušajte ga narednih 12 do 24 sata držati pod kontrolom što i kako jede, odnosno možda najbolje da ga smjestite u kavez u kojem inače boravi, osigurate dovoljnu količinu svježeg sijena a hranite isključivo sijenom narednih 6-8 sati. Svakako vodite računa da ima dostupnu svježu vodu za konzumiranje, a ukoliko primijetite bilo kakve nepravilnosti u funkcioniranju probave i/ili ponašanja (potištenost, odbijanje hrane i vode, nekoordinirane kretnje, proljev, začep i sl.) što prije se sa ljubimcem uputite u Vama najbližu veterinarsku ambulantu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr