Povratak

Kvrga na licu i suzenje oka u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam kunića i između desnog oka i uha se osjeti kvrga i to oko mu suzi, a danas sam primjetila da mu je malo krvavo s vanjske strane. Ne znam je li to od krmelja pa se pogrebao. Možete li mi reći ako znate o čemu je riječ? Hvala unaprijed, Adrijana

O: Najvjerojatnije se radi o patologiji zubiju. Bolesti zubiju u kunića su među najučestalijim bolestima kunića u kategoriji kućnih ljubimaca. Najčešći od uzroka je malokluzija – stanje kod kunića u kojem zubi nisu pravilno poravnani zbog čega dolazi do nepravilnog rasta i trošenja zubiju. Naime, u kunića zubi su otvorenog korijena i kontinuirano rastu tokom cijelog života te je za normalno uzimanje hrane izuzetno bitno da se oni pravilno i ravnomjerno troše.

Navode se tri glavna uzroka malokluziji: najčešće je to genetska predispozicija (skraćena gornja čeljust), zatim ozljeda, te bakterijska infekcija. Kod genetskog, strukturalnog defekta, stalno rastući gornji i donji sjekutići ne dodiruju se kada kunić žvače. Posljedično, prerasli sjekutići uzrokuju znatnu traumu na jezik i rubne dijelove usne šupljine. Drugi uzrok je apsces. Uzroci apscesa lica ili čeljusti su mnogobrojni, npr. hematogena infekcija, strana tijela ili površinske rane. Ipak, najčešći uzrok je patologija zubala. Oštri vrhovi preraslih zuba perforiraju sluznicu, a predugački korijen penetrira kost. Retrobulbarni apsces nastaje zbog perforacije alveolarne kosti te se očituje protruzijom oka. Češće su zahvaćeni stražnji zubi, negoli sjekutići koji su uzrok apscesa nakon njihovog nepravilnog skraćivanja i frakture pulpe.

Savjetujem Vam da svakako posjetite veterinara koji će općim kliničkim pregledom, s pozornošću na usnu šupljinu, utvrditi o kakvom se problemu radi te poduzeti odgovarajuću terapiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr