Povratak

Kvržica na trbuhu zamorca / Hernija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zamorca koji već ima 6 godina. Jedan dan, dok sam ga češljala, primjetila sam kao malu kvržicu na lijevoj strani u sredini između noge i trbuha. Gledala sam malo na internetskim stranicama što bi to moglo biti pa sam pomislila da je to možda bruh...? Može ki to biti opasno i ugroziti život mom zamorcu? Molim Vas, odgovorite mi što prije! Tara-Kelly

O: Kvržice na koži ljubimca mogu biti različitog podrijetla. Tako, može se raditi o nakupini gnoja (apsces), krvnom podljevu (hematom), reaktivnoj upali nakon uboda ili ogrebotine, te kili (hernija). Također, kod zamoraca se relativno često pojavljuju i ciste. Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Stijenka ciste može odgovarati građi kože pa cistu nazivamo dermoidnom ili epiteloidnom ili stijenka ciste može odgovarati građi sluznice pa se u tom slučaju radi o brahiogenim ili enterocistama. Naravno, kada se uzme u obzir i starost samog ljubimca, mogle bi se navesti i različite tumorozne tvorbe.

Hernija ukazuje da se dio trbušne maramice ili dio crijeva spušta kroz mišićni otvor u potkožje. Ovakva stanja se mogu pojaviti prilikom rođenja - kao pupčane ili skrotalne. Tijekom života može se dogoditi da uslijed traume (udarac, pad, naprezanje) dođe do oštećenja i razdvajanja trbušnih mišića koji za posljedicu imaju nastanak hernije.

U svakom slučaju, radi točne dijagnostike kao i samog zdravlja ljubimca bilo bi nužno da se s ljubimcem uputite kod veterinara. Isti će nakon postavljene dijagnoze biti u mogućnosti pomoći Vašem ljubimcu na najprikladniji način te Vam odgovoriti na sva pitanje vezana uz prije navedenu problematiku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr