Povratak

Kvržica pod vratom kunića | Potkožni apscesi u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam bijelog kunića s plavim očima, cura je, Lina. Pod vratom joj se pojavila kvržica koja je dosta tvrda. Danas prvi dan da ne jede,jako je ljuta i reži. Molim Vas pomoć. Hvala Vam. Nives

O: Kvržice mogu biti različitog podrijetla: od povećanog limfnog čvora, hematoma (novonastale šupljine ispunjene sa krvi), apscesa (novonastale šupljine ispunjene gnojem), tumora i ciste.

U kunića su česti potkožni apscesi koji nastaju najčešće kao rezultat trauma, tj. rana ili sekundarno zbog bakterijske infekcije korijena zuba, stranih tijela u ustima te upale gornjih dišnih puteva. Kunići s apscesom mogu biti dobrog općeg stanja, ali se može razviti gubitak apetita i mršavljenje. Ta ljutnja i režanje kunića koju ste opisali najvjerojatnije govori da životinju boli to mjesto. Dijagnosticiraju se palpacijom otekline i pregledom usne šupljine. Terapija se provodi kirurškom ekscizijom apscesa s minimalnom terapijom antibioticima od 2 tjedna jer je gnoj kunića gust i ne može se postaviti dranaža niti tretirati lokalno antibioticima.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože.

Hematomi su također šupljine, ispunjene su krvlju, a posljedica su oštećenja krvnih žila (najčešće nakon traume).

Tumorozne tvorbe mogu biti prisutne na vanjskim djelovima tijela i unutar organizma, a liječe se kiruškim putem.

Preporučujem Vam posjet veterinaru, kako bi se napravio kompletni klinički pregled. Potrebno je pregledati i opipati izraslinu, te prema nalazu preporučiti odgovarajuću terapiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr