Povratak

Kvržice na području testisa u hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam muškog sirijskog hrčka i primjetila sam da na testisima ima još 2 manje kvržice (onako crvenkaste), jučer ih nije imao. Pa sad, je li to neka upala ili se možda tjera? Lp, Sara

O: Testisi nisu vidljivi kod vrlo mladih hrčaka, a u onih stariji i spolno zrelih mogu se bez problema uočiti.

Bez kliničkog pregleda teško je dati točnu dijagnozu. Izrasline su vrlo česta pojava u hrčaka kako na koži tako i unutar organizma. Najčešće se radi o novotvorevinama, cistama, apcesima i hematomima. Kod nekih jedinki postoji i genetski predisponirajući faktor.


Tumori nastaju kao rezultat izmjene stanica, odnosno kada se izgubi normalna regulacija kontrolnih mehanizama stanice, koje imaju tendenciju nepravilnog i progresivnog rasta. Mogu biti maligni i benigni. Ciste su džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestima gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. U hrčaka, hematomi su najčešće posljedica ozljede uslijed udarca u kavezu ili u međusobnim igrama i borbama. Apcesi su novonastale šupljine koju su ispunjene gnojem, a najčešće su posljedica ozlijeđivanja. Često su praćeni bakterijskom infekcijama, a nerijetko se događa  i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom.

Svakako Vam savjetujem da svog ljubimca odvedete veterinaru kako bi se postavila točna dijagnoza i započela terapija ukoliko je potrebna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr