Povratak

Leglo degua - dojenje i dohrana za mladunca kojeg je majka odbacila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Naša ženka degua prije 2 dana ukotila je 5 degua. Do danas su svi bilo dobro i svih je dojila, ali danas je jedan od njih cijelo vrijeme sa strane i ne želi ga hraniti. Manji je od svih i većinu vremena leži. Možemo li mu kako pomoći da ne ugine? Unaprijed hvala na pomoći! Mihovil

O: Ženka degua ima osam mliječnih žlijezda, tako da bi bez problema mogla dojiti svih pet mladunaca. No, ponekad se dogodi da mladunac koji zadnji izađe bude najmanji i teško dolazi do hrane. Takve mladunce ženka obično odbaci jer joj uzrokuju veću potrošnju energije u ionako zahtjevnom periodu života.

Mladunci degua nisu sposobni sami regulirati tjelesnu temperaturu prvih osam dana života (tj. do tjelesne mase od nekih 24 g) pa tako ovise o tjelesnoj toplini majke inače bi mogli uginuti. Zato savjetujem, ako mama degu još uvijek nije prihvatila malenoga da ga hitno utoplite u neku dekici i primaknete izvoru topline. Naravno da je malene bolje ne dirati, ali u ovom slučaju bojim se da nemate izbora.

Dojenje bi trebalo trajati barem mjesec dana i onda polako odvajati bebe od sise, za što se obično pobrinu oba roditelja. Ženka degua je nakon poroda u izrazitom stresu kao i mladunci pa ih je dobro ne dirati i ne prilaziti često. Također je dobro prvih par dana odvojiti mužjaka jer ženka odmah po porodu može ući u estrus i ponovo ostati skotna što stvara dodatni stres.

Što se tiče dohrane malog degua, potrebno je hraniti svaka dva sata (cijelo vrijeme tokom tri tjedna) mliječnom zamjenom, tj. kvalitetnim mačjim mlijekom ili mlijekom za štence (nije toliko bitno koju zamjenu odaberete). Što se tiče pribora za dohranu, spravljenu mlječnu zamjenu možete staviti u praznu bočicu kapi za oči ili u običnu špricu. Mladunci obično po obroku pojedu količinu mlijeka koja odgovara 5-7% njihove tjelesne mase.

Također je izrazito bitno da nakon svakog obroka pamučnom vatom trljate anogenitalnu regiju kako bi se stimuliralo izbacivanje urina i izmeta.

Nadam se da će Vam savjeti pomoći i da je sve u redu. Za sva dodatna pitanja i informacije obratite nam se sa povjerenjem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr