Povratak

Leglo hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam ženku crnog sirijskog hrčka. Prije par dana je okotila 8 mladih. Okotila ih je u kućici i zatrpala je piljevinom. Tako je bilo par dana... Onda je prevrnula kućicu i preselila ih u drugi kut kaveza. Sad više ne želi kućicu. Je li to problem? Kako da ih ugrijem i je li ih potrebno grijati? Stari su 4 dana. Je li normalno što stoji na njima i prevrće ih po piljevini, je li to kobno za njih? Znam da ih ne smijem dirati. U prilogu šaljem sliku da vidite kako izgledaju. Unaprijed hvala na pomoći. Ivan

O: Ženka hrčka obično rađa mlade u gnijezdu. U vrijeme poroda oni mogu biti rašireni po kavezu, međutim nakon završetka poroda, ženka ih skupi na jedno mjesto. To je važno i zbog održavanja topline jer mali hrčci još nemaju razvijen sustav termoregulacije. Kada su svi u gnijezdu skupljeni, manja je površina kojom se odaje toplina.

Ponašanje ženke uvjetovano je instinktima i njena primarna briga je usmjerena na leglo, zbog čega je najbolje

ostaviti je na miru. Dodatno grijanje nije nužno u uobičajenim okolnostima, odnosno pri sobnoj temperaturi. Ukoliko se osjeti ugroženom, iz bilo kojeg razloga, ženka može premještati leglo, napustiti ga ili čak kanibalizirati mladunce. Takvo ponašanje prirodno je, pa i onda kada izlazi iz okvira našeg razumijevanja.

Nakon prvih 4-5 dana koje će ženka provesti gotovo neprestano uz gnijezdo, slijede prvi "odmori" kada je ona spremna neko vrijeme provesti dalje od gnijezda. Nakon takvih odlazaka, ona se i dalje vraća svojem leglu o kojem vodi brigu.

Mali hrčci u starosti od oko 7-8 dana počinju istraživati kavez, iako su još uvijek slijepi, a može ih se već vidjeti i kako prednjim nogama drže komadić hrane koji marljivo pokušavaju pojesti. To je vrijeme kada ženka počinje proces odbijanja smanjenjem količine mlijeka. Kada su stari desetak dana mali hrčci počinju sa deponiranjem hrane, a s dva tjedna oči im se otvaraju i oni uzgledaju kao mali slatki hrčci. U to vrijeme može se prvi puta nakon poroda očistiti kavez i dodirivati mlade. Mladunci će sisati još otprilike jedan tjedan, a potpuno odvajanje od majke preporučuje se napraviti kada su stari mjesec dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr