Povratak

Leglo malih gerbila i zajednička briga roditelja o mladuncima / Mužjak gerbila "krade" mladunce iz legla

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije godinu dana smo kupili dva gerbila, mužjaka i ženku. Sinoć se ženka okotila, ali imamo problem s mužjakom. Stalno krade mlade, ne znamo želi li ih ubiti ili samo premjestiti pa se svađaju. Savjet?
Hvala! Rebeka

O: Većina gerbila su odlični roditelji, a o mladunčadi se brinu i mužjak i ženka. Kod njih se rijetko susreće kanibalizam, na koji  nailazimo npr. kod hrčaka. Ako se dogodi da je mladunčad mrtvorođena ili  ugine ubrzo nakon rođenja, može se dogoditi da ga roditelji pojedu. To rade instinktivno jer na taj način čiste nastambu.

Ubrzo nakon poroda, ženka često izbacuje mužjaka iz gnijezda kroz 36 do 48  sati i tada se posvećuje samo mladuncima. Mužjaci tada često kradu bebe i nose ih u svoje gnijezdo radi društva. Tada je potrebno vratiti mladunčad kod majke. Prije nego ih se dodiruje potrebno je oprati ruke. Gerbilima u načelu ne smeta ljudski miris, ali ukoliko osjete miris drugih gerbila, stelje ili drugog gnijezda može se desiti da odbace mladunčad.

Nakon 48 sati mužjak se vraća u gnijezdo. Ponekad ženka prebacuje mladunce sa jednog kraja nastambe na drugi. To radi ako se osjeća nervozno ili ugroženo. Takvo ponašanje je normalno i zbog toga se ne treba zabrinjavati. Ono obično prestaje nakon nekoliko dana i ženka se smjesti sa mladunčadi u jednom kutu nastambe.

Važno je da se u prvih nekoliko dana ne mijenja ništa unutar ili oko kaveza. Nastambu nemojte čistiti niti je premještati. Bilo kakva promjena može navesti ženku da ponovo preuređuje gnijezo i sve vraća na staro. Pri tome može zanemariti mladunčad.

Isto tako je jako važno da se mužjak ne uklanja iz gnijezda zbog toga što on pomaže ženki u podizanju mladih. U suprotnom će sve biti previše stresno za ženku koja se neće uspjeti sama brinuti za svu mladunčad. To je naručito važno ako joj je to prvo leglo ili ako se radi o starijoj životinji. Ako se mužjak i ženka razdvoje, potrebno je ostaviti jednu ženku iz prijašnjeg legla koja će pomoći majci u brizi za mladunčad.

Graviditet traje 21 do 24 dana, a novo leglo par može imati već pet tjedana nakon prvog legla. Jedan par gerbila može imati legla i do 12 puta godišnje.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr