Povratak

Liječenje šuge kod zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zamorca koji ima šugarca, tj. bolest kože. Zvali veterinarsku stanicu pa su nam rekli da bi zamorac trebao nekakvu kupku u kojoj bi ga kupali da to prođe. Zanima me da li imate vi takve kupke za kupiti i koliko koštaju. S poštovanjem, Marina

O: Kod zamoraca dolaze dvije vrste šugaraca.

Prva vrsta je Trixicarus caviae, koja uzrokuje intenzivan svrab i posljedično češanje s gubitkom dlake i crvenilom. Ova vrsta šugaraca buši kožu i pravi kanale u koži. Najčešće je zahvaćeno područje glave, vrata, leđa, ali i čitavo tijelo. Ponekad je svrab nepodnošljiv pa se čini da zamorci imaju napadaje, odnosno neki oblik abnormalnog ponašanja. Neke jedinke mogu biti nosioci parazita, a da ne pokazuju kliničke znakove, no u okolnostima stresa i pada imunosti bolest bukne.

Druga vrsta je Chirodiscoides caviae. Ova vrsta šugaraca ne buši kožu, već se nalazi na krznu i to često na stražnjem dijelu tijela. Znakovi ovog oboljenja su češanje, crvenilo, perutanje i gubitak dlake, no češanje većinom nije tako intenzivno kao kod Trixicarus vrste,međutim može dovesti do lošeg i zapuštenog izgleda krzna.

Obje vrste su specifične za zamorce i prenose se direktnim kontaktom. S obzirom na to da šugarci preživljavaju u okolišu, preporuča se napraviti kompletnu dezinfekciju prostora u kojem se zamorac kreće.

Što se tiče liječenja, savjetujem Vam da ga prepustite Vašem veterinaru. Svi pripravci koji se koriste u liječenju ove šuge izdaju se na veterinarski recept, i dolaze u obliku ampula, međutim doziranje treba biti prilično točno i od strane veterinara. Liječenje također može biti i u obliku injekcijske terapije, isto tako od strane veterinara. Što se kupke tiče, neka Vas u naziv, doziranje i učestalost kupki uputi Vaš veterinar, jer otopine za pripremanje kupki protiv šuge nemamo u ponudi naših veterinarskih ljekarni.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr