ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam vrtimiše, ali i malu djecu. Pročitala sam da su miševi skloni pojavi ekto- i endoparazita. Možete mi pojasniti što je to te kako na pravilan način i s pravim sredstvima čistiti, dezinfcirati njihov kavez kako bismo sigurni uživali u njima. Hvala, Tea


O: Paraziti su organizmi koji se hrane na račun drugog organizma. Prema mjestu na kojem parazitiraju u domaćinu dijele se na ektoparazite, koji žive na površini tijela ili vanjskim prirodnim otvorima, i na endoparazite koji žive unutar organizma domaćina (tjelesne šupljine, tkiva i krv).
 
O vanjskim parazitima malih glodavaca možete pročitati ovdje.

Unutarnji paraziti malih glodavaca su protozoe, trakavice i gliste. Među njima su zoonoze (bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka) protozoarne parazitoze i trakavičavost.

Osim navedenog, miševi kao i ostale vrste životinja mogu biti izvor zaraze cijelim nizom različitih bolesti.
 
Međutim, miševi kućni ljubimci, koji su uzgojeni u izoliranim uvjetima kod uzgajivača čije su životinje pod stalnim veterinarskim nadzorom i koji generacijama nemaju kontakt s vanjskim faktorima, ne dolaze u kontakt s uzročnicima bolesti i njihova pojavnost je iznimno mala.
 
Redovno čišćenje nastambi, kao i provjereni izvori hrane, uz uobičajene higijenske mjere, kao što je pranje ruku nakon kontakta sa životinjama, dovoljna su zaštita ukućanima.

Nastambe, kao i cjelokupnu opremu u njima, potrebno je jednom tjedno temeljito oprati, a dezinfekciju provesti sredstvima za dezinfekciju namjenjenim za nastambe životinja (npr. deterdžent za čišćenje i dezinfekciju Amici e felici ili Capha desclean sprej "Canina"). Ovi pripravci su u stalnoj ponudi prodavaonica Pet centra.
 
Ukoliko uočite promjene u izgledu i ponašanju životinjica, kao što su nevoljkost, odbijanje hrane, neuredna i nakostriješena dlaka i sl., životinjice je najbolje odnijeti veterinaru na pregled kako bi se pravovremeno provela dijagnostika te eventualna ciljana terapija.