Povratak

Miš kućni ljubimac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 5 dana sam kod vas kupila miševe kao hranu za svoju bou, no ispostavilo se je da je jedna mišica bila trudna pa sam ju odlučila zadržati.. te se je okotila! Molim vas bilo kakve daljnje upute ( kada ih smijem dirati, čistiti kavez i sl.).

Unaprijed hvala!

Tamara

O: Miševi (Mus) su rod glodavaca iz potporodice pravih miševa. Najpoznatija vrsta iz ovog roda su domaći miševi. Kao i većina glodavaca miševi su noćne životinje ili su aktivniji u sumrak, ali ih se, naravno, može sresti i po danu, osobito ako ih brojčano ima više na nekom području

Miševi su mali glodavci koji imaju potrebu stalno uzimati hranu. U danu pojedu oko 10% svoje ukupne težine, tako da npr. miš od 20 do 25 grama u danu pojede 2-2,5 grama hrane.

Miševi su idealni mali ljubimci, zanimljivi za promatranje, jednostavni za njegovanje i ne traže mnogo od vlasnika.

 

Veličina odraslog miša je oko 6 cm, bez repa. Životni vjek je oko 1.5 do 3 godine. Prednji zubi rastu tijekom cijelog života, pa  im je  potrebno osigurati mineralni kamen, drvo ili neki drugi predmet za grickanje, kako ne bi došlo do preraštavanja zuba.

Spolove možete razlikovati po tome što ženke, za razliku od mužjaka, imaju manji razmak između analnog i genitalnog otvora. Kod starijih mužjaka (6 - 8 tjedana), već su vidljivi i testisi. Ženke postaju spolno zrele sa 6 tjedana starosti, dok mužjaci sa 7 do 9 tjedana. Ženka u prosijeku rađa 15 puta godišnje, a može ostati skotna već 24 sata nakon okota. Mužjaci često pomažu ženkama oko mladunaca, kojih u jednom leglu može biti i preko 20.

 

Zbog feromona koji je prisutan u mokraći spolno zrelih mužjaka, miris urina je izražajniji i vrlo specifičan. Kod ženki je taj miris manje intenzivan, ali još uvijek prisutan. Zbog toga je vrlo bitno održavati redovitu higijenu kaveza. Mišići se rađaju gluhi, slijepi i bez dlake, a za samo 2 tjedna će u potpunosti ličiti na svoje roditelje.

Kavez postavite u blizini ljudi, kako bi se brzo prilagodio na društvo. Samo pazite da kavez nije na propuhu i da nije izložen konstantnom sunčevom zračenju. U kavezu je potrebno osigurati mekanu podlogu, uglavnom od drvene piljevine. Uz piljevinu možete ubaciti i sušeno sijeno za grickanje i uređivanje kućice. Čišćenje se obavlja svakih 3 - 4 dana, a po potrebi i češće.

Miš voli svoju privatnost pa mu osigurajte dovoljno veliku kućicu u koju se uvijek može zavući. U kućici se osjeća najsigurnije, tako da je najbolje ne uznemiravati ga dok je u njoj i ako je moguće odignite je od podloge kako je ne bi trebali micati kod čišćenja.

Miševi su vrlo društveni ljubimci, vole ljudsko društvo, pričajte mu, neka se navikne na vaš glas i vrlo vjerojatno ćete se brzo sprijateljiti. Nemojte ga buditi dok preko dana odmara već mu se igrajte s njim kad vidite da je budan. Većina miševa brzo se pripitomiti uz pomoć podmićivanja s poslasticama. Cilj je da ih miš samostalno uzme iz Vaše ruke, a zatim će početi hodati po Vašoj ruci i tada ćete ga moći i uzeti u ruku. 

 

Hrana za miševe uključuje razne sjemenke, kukuruz, pšenicu, ječam, sjemenke suncokreta i dr. Najviše vole zob, naravno u mješavini sa ostalim, jer je on najhranjiviji i najlakši za probavu. Treba biti pažljiv sa suncokretom jer se miš može previše udebljati ako jede samo suncokret. Također vole sjemenke od bundeve, a posebno svježe sjemenke dinje.

 

Miš je vrlo čista životinja, uređuje si krzno i umiva se više puta dnevno. Brigu o mladima prepustite njihovoj majci, a na vama je da  im osigurate mir i dovoljno hrane i vode. Nakon 4 tjedna razdvojite mužjake do ženki ako ne želite da se dalje razmnožavaju.

 

Dok su mladi u gnjezdu kavez pokušajte čistiti djelomično, ali ako se ženka jako uznemiri odgodite to za neki drugi dan. Kad Vam dozvoli pristup, čišćenje obavite, a da ne dirate gnijezdo. Najbolje je ne dirati ništa dok god se mladi ne počnu sami kretati tj. sa 2-3 tjedna njihove starosti. Do kad je ženka nemirna i agresivna u strahu za mlade nemojte ih dirati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr