Povratak

Mladi kunić i pravilna ishrana - dob kunića i uvođenje svježe hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Zanimaju me neke informacije vezane uz patuljastoga kunića. Naime, moj kunić je star 2 mjeseca te me zanima da li mu već sada smijem davati svježe povrće (kao mrkvicu, kupus...) i svježe voće (komadić jabukice, banane). Našla sam na različite odgovore pa nisam sigurna. Dala sam mu par puta, nije imao proljev, no i dalje nisam sigurna smijem li. Isto tako me zanima smijem li mu već sada dati kamen za glodavce s ekstraktom mrkve kupljen u vašoj trgovini te neke kuglice za brain train koje isto imaju neke minerale u sebi. Inače je drag, voli se maziti i rado je vani. Razmišljala sam da ga pustim noću van kaveza, ali se bojim da ne bi nešto gricnuo što ne smije, pa da li je ipak bolje da spava u kavezu koji je dosta velik, barem zasad. Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav, Irena

O: Kunići se smatraju odraslima tek nakon 6. mjeseca života te im do tada nije preporučljivo davati svježe, kao ni sušeno voće i povrće. Svom kuniću osigurajte junior hranu i dovoljno svježeg sijena. Također, nemojte zaboraviti staviti u pojilicu svakodnevno svježu vodu.

Nakon 6. mjeseca starosti kunića možete prijeći na hranu za odrasle kuniće i povremeno i posepeno dodavati voće i povrće, ali ne u previše velikim količinama, kako bi izbjegli probavne probleme.

Od povrća svom kuniću moći ćete ponuditi mrkvu sa zelenjem, komorač, celer, peršin, brokulu, krastavac, bundevu, tikvice, pastrnjak, korabu. Zimi u malim količinama zelenu salatu, radić, kineski kelj i lišće korabice. Sve ostale vrste kupusnjača izostavite jer jako napuhuju. Od voća ćete mu moći ponuditi jabuke, kruške, jagode i maline. Naravno, voće i povrće mora biti dobro oprano i posušeno. Nije dopušteno davati poriluk, patliđan, avokado, rabarbaru, anaročito ne sirovi krumpir i zelje, zelene rajčice, listove trajčice, sirovi grah i mahune.

Kamen s mineralima mu slobodno dajte da se uči na njega.

Dodatne korisne informacije možete pronaći i u ranije objavljenom odgovoru Pravilno podizanje kunića i privikavanje na nošenje u rukama / Prehrana kunića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr