Povratak

Mladunci kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Vaši savjeti su bili korisni, postupili smo prema pravilima, ali nismo uspjeli sačuvati male kuniće. Njihova mama ih je  sve redom u dvije noći ubila. Zašto se to događa? Niti smo ih dirali niti je ometali, ignorirali maksimalno, osim šta smo hranu jednom dnevno stavili u gajbu. Da li postoji neka umjetna hrana i bočica za kuniće, za drugi put, da ih mogu uzeti i sama hraniti? Hvala i lijep pozdrav, Nina

O: Kada skotna ženka počinje čupati krzno, znak je da će porod ubrzo nastupiti. Za vrijeme kotnje ženka mora imati dovoljno mira i pitke vode. Kako se svako mladunče okoti, ženka ga odmah poliže i doji.

Ukoliko je potrebno napraviti pregled gnijezda nakon okota, to mora biti mirno i pažljivo, da se ženka ne izazove i ne napusti gnijezdo. Ako je ženka nervozna i razdražljiva, dobro ju je ponuditi nekom poslasticom da se umiri i odvrati njenu pažnju. Gnijezdo i leglo treba pregledati unutar 24 sata od okota. Budući da su tek okoćeni kunići vlažni i osjetljivi na hladnoću, ako nisu dobro umotani u vunicu (dlaku koju je ženka počupala sa sebe i umetnula u gnijezdo), oni će vrlo brzo stradati od hladnoće.


Prije diranja gnijezda, ruke treba dobro oprati i istrljati prostirkom iz gnijezda. Gnijezdo se nikada ne smije dirati neopranim rukama ili rukama koje su bile u dodiru s drugim životinjama pa čak i kunićem mužjakom jer je u kunića vrlo razvijeno osjetilo mirisa i može se dogoditi da zbog stranih mirisa ženka napusti ili čak uništi leglo.


Mlade kuniće ne treba puno premetati, pogotovo ne vaditi i iznositi iz gnijezda. Gnijezdo nakon pregleda treba ostaviti u prvotnom stanju kako bi ženka što manje opazila da je njeno leglo dirano.


Naročitu pažnju treba leglu posvetiti trećeg do petog dana po okotnji jer u to vrijeme ženka, zbog novog nagona za parenjem, gazi po mladima, češćim mokrenjima vlaži gnijezdo, a prestaje i dojiti mlade pa leglo može biti izgubljeno. Ako su mladi kunići u leglu nemirni i koža im je nabrana i slabine uvučene, znači da im je majčina hrana, tj. dojenje nedostatno. Slijedeći razlog nedostatnog dojenja je mastitis (upala mliječne žlijezde) pa zbog osjetljivosti i bolova ženka ne dopušta mladima sisanje.


Kanibalizam u kunića obično je ograničen samo na pojavu da ženka pojede svoju tek okoćenu mladunčad ili mladunčad u dobi od nekoliko dana. U nekim slučajevima je ustanovljeno da je da je kaninbalizam u kunića izazvan neodgovarajućim obrocima hrane, hranom loše kvalitete, nedostatkom hrane ili nedostatkom pojedinih sastojaka u hrani. Veliki broj slučajeva kanibalizma bio je potpuno izliječen poboljšanjem hranidbenog obroka. U našim trgovinama imamo u ponudi "Štapiće za kuniće s kokicama i smokvama" (Prestige) koji su obogaćeni vitaminima, aminokiselinama i mineralima i sadrže fruktooligosaharide koji jamče optimalnu probavu i kondiciju. Zatim, "Keksi s povrćem i jajima" daju energiju koja je neophodno potrebna ženkama dok doje (Prestige). Možete joj nuditi i nagradne rolice (Galetties  Prestige) od žitarica i pet vrsta povrća koje isto pojačavaju vitalnost. Neophodno je i inače da joj stavita kamen sa mineralima i elementima u tragovima (Trixie).


Drugi uzrok kanibalizma je nedostatak vode, bilo u obliku sočne hrane ili vode koju ženka mora imati na raspolaganju sve vrijeme, naročito za vrijeme okotnje. Ženka neposredno nakon okota, radi velikog gubitka krvi i velike žeđi, posegne za za tek okoćenom mladunčadi ako nema vode na raspolaganju.


Kao treći uzrok kanibalizma u vrijeme okotnje može biti i svako epotrebno uznemiravanje ženke.


Također, nekada je kanibalizam i posljedica uzgoja u srodstvu.


Dobar postupak sa ženkom i mladima, ispravna hranidba, dovoljne količine vode, mir i osama ženke nakon okota pomoći će u sprečavanju kanibalizma.


O dojenju i mliječnim zamjenama za kuniće možete pročitati ovdje i ovdje, a o mliječnoj zamjenici specifično napravljenoj za kuniće, na žalost, nemam podataka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr