Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj zeko poludi kada mu dajem mlijeko. Može li mu to štetiti? Također, zanima me kako to da ima dvije različite oke, jedno plavo, a drugo crno? Ima 3,5 mjeseci. Molim da mi odgovorite što prije!
Unaprijed zahvaljujem, Andrea

O: Zdrava prehrana kunića sadržava dnevni udio sijena, povrća, peletirane hrane i vode sa povremenim poslasticama. Mlade kuniće bi u prvim mjesecima života (2 - 6 mj.) trebalo hraniti mješavinom gotove dehidrirane zrnate i biljne hrane uz stalni pristup kvalitetnom sijenu.

Nakon tog perioda u prehranu im treba uvesti, vrlo postepeno, svježu zelenu hranu: trava za kuniće, listovi trputca, radiča i sl. Nakon 10 mjeseci povremeno im jelovnik treba obogaćivati malom količinom voća (npr. jabuke, banane, grožđe).

Sijeno je najvažniji dio zdrave prehrane kunića. Svakodnevno kuniću treba dati svježe sijeno u neograničenim količinama. Ono pomaže održavanju probavnih funkcija te prevenira gastro-intestinalne poremećaje. Također, osigurava i stalan izvor hranjivih tvari koji kunića održavaju zdravim a minimaliziraju rizik za pretilost.

Mlijeko (kunićje ili zamjensko mlijeko) je osnova prehrane kunića do 1. mjeseca starosti, nakon toga, do 7. tjedna ono se daje kao povremeni obrok a glavnina načina prehrane je peletirana hrana i sijeno.

Mlijeko (npr. kravlje) samo po sebi sadrži kalcij, a kalcij kod kunića može uzrokovati probleme sa bubrezima tako da je najbolje izbjegavati davanje ove namirnice. Osim navedenoga, može uzrokovati probavne poremećaje kao što je nadutost i proljev. Savjetujem Vam da Vašem kuniću umjesto mlijeka nudite vodu za piće te obratite pozornost i na ostale namirnice koje mu se ne bi trebali davati s obzirom da mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

Što se pak boje očiju Vašeg ljubimca tiče, ona je uvjetovana nasljeđem. Kao i u svakog živog bića i kunići posjeduju kromosome sastavljene od DNA na kojoj je zapisana svaka informacija o organizmu. Kromosom je sastavljen od pojedinačnih "točaka" koji se nazivaju genima. Jedan gen može odrediti izgled ili funkciju nekog dijela tijela. Ovo može sam odrediti no češće u kombinaciji sa drugim genima. Kromosomi, a sa njima i geni, dolaze u parovima u većini stanica u tijelu. U tijelu kunića postoji 22 para kromosoma, osim u spolnim i crvenim krvnim stanicama. Svaki par kromosoma kontrolira različite funkcije.

Dakle, Vaš je kunić jedan set gena dobio od strane majke a drugi sa očeve strane. Ista lokacija na kromosomu u paru kontrolira istu karakteristiku - postoje dva gena za istu osobinu (npr. boja očiju). Smatra se kako je u kunića boja očiju usko povezana sa bojom krzna, npr. kunić bijele boje krzna uvijek će imati oči plave boje (osim u albino primjeraka u kojih nedostaje pigmenta). Zatim, kunić crne ili plave (odn. sive) boje imati će oči tamno plave do sivo-smeđe. Parenjem, tj. spajanjem majčinih i očevih gena za boju očiju, u rekombinaciji gena moglo je doći do obojenja jednog oka u plavo odnosno drugog u tamno plavo, gotovo crne boje.

Genetika je vrlo složena znanost a zasniva se na zakonu vjerojatnosti tako da se ovakve specifične pojave ne mogu predvidjeti a svakako doprinose simpatičnosti naših ljubimaca.