Povratak

Moždani i srčani udar kod zamoraca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam zamorca starog oko 6 godina, koji do prije dva tjedna nije pokazivao nikakve znakove bolesti. Prije otprilike 2 tjedna primijetila sam veliku oteklinu na prednjoj šapi i odvela ga veterinaru, koji je pretpostavio da se radi o cisti te je zamorac 11 dana primao antibiotik, nakon čega se oteklina gotovo u potpunosti povukla. Zadnji dan tretmana primijetila sam da se ponaša kao da mu je desna strana tijela oduzeta, nije se mogao podići na noge, vratio se u krug, glava mu je padala na desnu stranu i oči su mu titrale. Odmah sam nazvala veterinara koji je rekao da još nekoliko minuta pratim simptome i ako ne prestanu da dođemo u ambulantu. Međutim, već nakon 10 minuta zamorac je počeo pokazivati znakove oporavka i polako koristiti desnu stranu. Nakon 4-5 sati svi simptomi su se u potpunosti povukli, normalno je trčao i skakutao. Ostala sam zbunjena, je li to bio moždani udar ili nešto drugo s obzirom na brzi nestanak svih simptoma? Mogu li išta napraviti da spriječim ponavljanje? Unaprijed hvala i lijepi pozdrav. Tina

O: Simptomi koje opisujete kod Vašeg zamorca mogu nastati zbog više različitih uzroka.

U većini slučajeva, samo pretpostavljamo o čemu se radi zbog oskudnih metoda dijagostike.

Zamorci mogu imati srčani i moždani udar, kao i ljudi a smatra se i da slični razlozi pogoduju njihovom razvoju: pretilost, malo kretanja, starost... Klinički, teško je sa sigurnošću diferencirati ove dvije bolesti. Kod Vašeg zamorca, simptomi više podsjećau na moždani udar, s obzirom na pokrete očiju i položaj glave. Ne spominjete teško disanje koje se može uočiti kod kod srčanog udara. Smatra se da je potpuni oporavak kod moždanog udara moguć, kao i da rijetko nastaju novi napadi, za razliku od srčanog udara.

Također, upale srednjeg uha mogu rezultirati nervnim simptomima, kao i tumori poput inzulinoma (tumor beta stanica gušterače, koje povremeno nekontrolirano luče inzulin što dovodi do pojave nervnih simptoma).

Što se tiče preventive, s obzirom na starost Vašeg ljubimca, preporučujem da pazite na njegovu prehranu, kako bi se izbjegla pretilost, uz što više kretanja. Ne treba zaboraviti na važnost vitamina C kod zamoraca. Već smanjena razina ovog vitamina slabi imunitet i otvara put za različite poremećaje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr