Povratak

Moždani udar kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Veliki sam fan kunića i svih vrsta zečića. Imala sam do sad već nekoliko prijatelja te vrste, koji su me napustili iz različitih razloga. Sada imam već 7 godina malog kunića Tinu. Tina nikad nije nikakvih zdravstvenih problema. Vrlo je vesela, razigrana i velika maza. Sve je bilo super do jučer kada joj je moja majka ujutro dala jesti i shvatila da je Tini okrenuta glavica na lijevu stranu. Uvijek kada joj dolazimo s hranom, iskoči iz svog kavezića i odmah "navali na klopu". Ovog puta jedva se nekako otkotrljala van, ne može stajati i gubi ravnotežu. Odveli smo ju veterinaru koji je rekao da se čudi što je uopće toliko dugo živa, i da ne može reći točan razlog njezina trenutnog stanja. Dao joj je neku injekciju s B vitaminom i rekao da joj možda pomogne, ali da ne može garantirati hoće li Tina "živnuti" ili uginuti. Nažalost, injekcija nije nikako djelovala na Tinu. Vrlo je potištena, ne može sama gotovo ništa, dajem joj vodu na kapaljku, hranim ju i pokušavam što više vremena provesti s mojom malom prijateljicom. Lijevo oko joj se zatvorilo i imam osjećaj da pomalo klone i da nema snage za dalje.. Ne znam da li ona trenutno pati, da li ju boli , ne znam što poduzeti, osjećam se bespomoćno. Malo sam čitala, i sudeći po svemu zaključila sam da je Tina imala moždani udar, simptomi odgovaraju upravo tome.

Ne znam koliko će ovo trajati, hoće li situacija biti bolja ili je najbolje rješenje uspavati ju i time spriječiti da se moja Tina muči. Javljam vam se ukoliko imate bilo kakav savjet, rado ću ga poslušati. Teško mi je odlučiti se na uspavljivanje, ali ako je to najbolje rješenje za Tinu i to će joj skratiti muke, učinit ću to. Zbilja mi je teško gledati ju ovako. Hvala vam unaprijed, radujem se što bržem odgovoru.
S poštovanjem, Iva.

O: Po svemu sudeći i po simptomima koje ste opisala složila bih se s Vama, pretpostavljam da je kunićka imala moždani udar jer se sve dogodilo jako brzo i bez ikakvih naznaka koje druge bolesti. Uzrok moždanog udara je najčešće nedostatak protoka krvi uzrokovane blokadom, tj. trombozom krvne žile u mozgu. Kao rezultat zahvaćeno područje mozga ne može funkcionirati što može rezultirati u nemogućnosti životinje da pomakne jedan ili više udova na zahvaćenoj strani, nemogućnošću razumijevanja  nemogućnošću vida na jednoj strani vidnog polja, te gluhoćom.

Diferencijalno dijagnostički je također bitno isključiti druge bolesti kod kojih se javljaju slični simptomi kao što su upala srednjeg ili unutarnjeg uha, encefalitozoonoza, ozljede lubanje, tumori...

Jedino u slučaju upale uha moguća je etiološka terapija antibioticima i izlječenje. U slučaju encefalitozoonoze (invazija unutarstaničnim parazitom Encephalitozoon cuniculi) prognoza je loša, posebno kada parazit stigne u mozak i uzrokuje simptome od strane centralnog živčanog sustava. Ova bolest je dosta česta u kunića, kunić može biti nositelj cijeloga života, a da sam ne oboli i na taj način prenosi uzročnika dalje u okoliš. Bolest se može javiti u bilo kojem periodu života, još nisu poznati mehanizmi koji služe kao okidač nastanku encefalitozoonoze.
 
Međutim, s obzirom na to da Vaša Tina ne jede samostalno i da joj se lijevo oko zatvorilo, vjerojatnije je da se radi o moždanom udaru. Nažalost, kao što vjerovatno i sami znate, ne postoji specifična terapije za moždani udar. Važno je životinji osigurati mir, pomoći joj u hranjenju i nadoknadi tekućine. B vitamin kao potporna terapija se daje i dobra je jer vitamini iz skupine B kompleksa ulaze u sastav enzima koji imaju važnu ulogu u radu centralnog živčanog sustava. Kunići ispuštaju krikove kao tiho cviljenje kada ih boli pa obratite pažnju na to čuju li se. U slučaju da ste ih čuli, bilo bi dobro dati i nešto protiv bolova.

Oporavak od ovakvog stanja može potrajati vrlo dugo, a rezultati oporavka su ovisni o vrsti oštećenja mozga. Mladi organizam se puno brže oporavlja i puno je otporniji. Savjetujem da probate Tini pomoći u hranjenju, nuditi joj svježeg povrća, ako je potrebno i hraniti na špricu. Pratite stanje par dana te u dogovoru sa Vašim veterinarom i u svrhu dobrobiti Vaše kunićke, ukoliko ne bude poboljšanja stanja, donesete odluku o eventualnom uspavljivanju.

Nadam se da sam Vam barem malo pomogla savjetom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr