Povratak

Mravi dolaze na hranu hrčka / Mravex - biološki insekticid

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam roborovskog hrčka i na njegovu hranu idu mravi, što da napravim? Stvarno ne znam, isprobala sam svašta, a što je najgore bojim se da se može otrovati ili prepasti... Korina

O: Mravi su jako čisti i uredni insekti. Određeni mravi 'radnici' rade na čišćenju mravinjaka: vade prašinu i smeće iz mravinjaka i odnose ih u posebne mravlje 'kontejnere' izvan mravinjaka. Mravi funkcioniraju samo zajednički. Primjerice, pojedinačni mrav nije sposoban razlikovati smjerove u nalaženju izvora hrane. Neke vrste mrava mogu prijeći npr. potok tako da formiraju most držeći se jedan za drugog.  Radnici' s vremenom mijenjaju poslove koje rade. Također, ako u mravinjaku dođe do problema, svi će mravi zajednički raditi najbolje što mogu i prilagoditi se kako bi riješili problem.

Kada mrav 'radnik'  pronađe dobar izvor hrane, npr. hrpu mrvica na podu sobe, on ostavi mirisni trag kako bi hranu mogli pronaći drugi mravi iz njegove kolonije. I začas ih je tu cijela četa.

Najbolje bi bilo da nastambu s ljubimcem preselite na drugo mjesto, ako je moguće, što dalje od mjesta gdje je sada. Odabrano mjesto dobro očistite kako ne bi bilo zaostatka hrane.Također, koristite blaže mirisne deterdžente u pranju, tako ćete uništiti miris mrava.

Ako želite tretirati mrave nekim sredstvom protiv mrava, iz naše aktualne ponude izdvajamo proizvod Mravex.

Mravex  je specijalni insekticid, čisti biološki preparat s trenutnim i produženim djelovanjem, ne sadrži štetna otapala, biološki je razgradiv. Koristi se za uništavanje raznih vrsta mrava. Za ljude i domaće životinje nije otrovan. Djelatna tvar je vodena otopina prirodnih ulja i njihovih derivata te voćne kiseline. Poprska se staza mrava te djeluje produženo oko 3 tjedna. Zahvaljujući produženom djelovanju, poprskana mjesta su smrtonosna za prolaz mrava jer sastojci preparata prijanjaju za noge, tijelo i rilo mrava te se time uništava njihova kolonija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr