Povratak

Mršavost, slabost i problemi s kožom i dlakom afričkog tvora / Problemi s nadbubrežnom žlijezdom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam albino tvora starog 6 g., a prije otprilike 3 g. je kastriran. Prije par mjeseci kada smo ga puštali van primijetili smo slabost u stražnjim nogama, a desnu nogu je par minuta vukao i nakon toga je bilo sve ok. Otišli smo veterinaru koji ga je pregledao i ustanovio da se zaležao i dao mu 2, 3 cjepiva, između ostalog i za gliste, te je nakon toga bilo sve u redu. Problem je bio i taj što je on dosta smršavio, a jede normalno. Rekli su mi da je moguć uzrok stres što je i razumljivo jer se uplašio prije par godina i od onda reagira na najmanji zvuk skrivajući se. Također, s nama u stanu je i pas (doberman), ali nisu u isto vrijeme vani. Drugi posjet veterinaru je bio jučer jer smo vidjeli krv u stolici. Rekao mi je da se radi o bolesti debelog crijeva te mu je dao cjepivo. Stolica mu je bila jednom dobra, a jednom ne. Danas je sve normalno. Također, normalno jede. Nas još uvijek brine njegova mršavost, kao i to da nam se čini da je opet oslabio. Veterinar je rekao i da mu koža nije dobra. Jede samo određenu hranu, a to su krekeri za tvorove i mačke, kao i mekana hrana za mačke koju mu dajemo malo i to samo navečer. Uz to mu znamo dati i maslinovo ulje, kao i pastu za tvorove. Osim toga ništa drugo mu ne paše i ne želi.

Lijepo Vas molim Vaše mišljenje o svemu tome, a posebno o mršavosti,  slabosti i koži.
Hvala unaprijed. Lijep pozdrav, Iva

O: Sjajno i mekano krzno, sjajne oči i jasan pogled obilježja su zdravog tvora, a simptomi koje opisujete u Vašeg ljubimca, nažalost nisu specifični već upućuju na niz različitih zdravstvenih problema. Bilo koja promjena u njihovom ponašanju, kao što je neaktivnost, odbijanje hrane ili promjene na krznu (pretjerano otpadanje dlake s tijela i repa),  znak su da nešto nije u redu sa zdravljem životinjice.

Naime, problemi sa kožom i dlakom, osim što mogu biti uzrokovane nekim od mikrobioloških uzročnika (gljivice, kožni paraziti, no i bakterije, a mogu se utvrditi jednostavnom pretragom brisa kože na promijenjenim mjestima), upućuju i na probleme s unutrašnjim organima, naročito s gušteračom i nadbubrežnom žlijezdom, za čiju je potvrdu potrebno provesti osnovne pretrage krvi: kompletna krvna slika i biokemija krvi te RTG-snimku ili UZV.

Na probleme sa nadbubrežnom žlijezdom upućuje gubitak dlake ili prorjeđenje dlačnog pokrivača, naročito na bazi repa, nogama, trbuhu; ograničenog su ili neograničenog oblika. Iako postoje brojni uzroci ispadanja dlake u tvorova, na ove probleme treba posumnjati ako se radi o životinjici staroj od 3 pa na više godina. Treba napomenuti kako se gubitak dlake, iako tipičan simptom, ne javlja u svih oboljelih jedinki. Naime, za razliku od ostalih oboljenja, ne postoji klasičnih simptoma koji se klinički uočavaju. Spektar simptoma ovisi o lokaciji procesa (najčešće tumora) na nadbubrežnoj žlijezdi, a kako ova žlijezda proizvodi nekoliko hormona, simptomi mogu varirati. Osim gubitka dlake, ovo oboljenje prate sljedeći simptomi: gubitak apetita, letargija, prekomjerno češanje, intenzivniji nelagodan miris kože, prekomjerno uređivanje, otežano mokrenje u mužjaka (uslijed povećanja volumena prostate koje je obično povezano sa bolestima nadbubrežne žlijezde), pojačano žeđanje i uriniranje, gubitak tjelesne težine na štetu mišićnog tkiva pa životinjica izgleda napuhnutog i okruglog trbuha.

Tvorovi doista jesu podložni stresu te se stoga ne smije s njima grubo postupati niti ih dovoditi u situacije koje bi isto izazvale, no na samu kondiciju životinjice utječe i kvalitetna ishrana. Kako niste naveli kojom vrstom hrane ga hranite, predlažem Vam da pročitate prethodno objavljeni odgovor Pravilna prehrana afričkog tvora.

Kako ste naveli da Vaš tvorić ima sačuvanu volju za uzimanjem hrane i vode, teško je procijeniti ozbiljnost zdravstvenog stanja bez pregleda u veterinarskoj ambulanti. Također, na ovaj mi je način nemoguće pretpostaviti koje injekcije dobiva Vaš ljubimac od strane veterinara, no dobar je znak za poboljšanje zdravstvenog stanja i oporavak činjenica da se stolica normalizirala, a ovisno o patološkom procesu ponekad je potrebno i tri do četiri dana do vidnog poboljšanja zdravstvenog stanja. Preporučam Vam da se obratite Vašem veterinaru u vezi tipa injekcija koje je davao, kako bi eventualnu antibiotsku terapiju proveli dovoljno dugo vremena (5-7 ili 10 dana), a oporavak bio potpun i bez komplikacija. Sljedeće, porazgovarajte sa Vašim veterinarom o mogućnostima dodatnih pretraga, a ukoliko ne raspolaže potrebnim tehničkim uvjetima za provedbu, možete se obratiti na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr