Povratak

Nadam u kunića / Simptomi nadama terapija i preporučena prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Moj kunić ima napuhan trbuh.Zanima me da li mu može što od toga biti?  Uopće se ne kreće, samo ponekad i ne želi jesti ništo cijeli dan.Zadnjih par dana mi je nestalo sijena te sam mu davala samo dijetelinu, mrkvu i sličnu hranu tek jučer sam mu kupila sijeno jer nisam mogla prije.Od jučer, otkad je pojeo to sijeno,  nadut je. Na forumima pisu da je to ozbiljan problem? Molim Vas za savjet. Unaprijed hvala. Lea


O: Nadam u kunića najčešće se javlja u mladih jedinki ako ih hranimo djetelinom ili uparenom te pokvarenom hranom.  Na prvi pogled nadam prepoznamo po napadno napuhnutom trbuhu. Dlaka je nakostriješena, disanje ubrzano, slabo jede, a kasnije dođe do začepa. Uslijed spomenute hrane u želucu i crijevima razvije se naglo vrenje s plinovima. Plinovi brzo nadmu probavne organe. Kako se plinovi ne mogu brzo isprazniti iz tijela, želudac i crijeva počnu pritiskati srce i pluća pa dolazi do uginuća gušenjem. U lakšim slučajevima potrebno je odmah obustaviti davanje zelene svježe hrane te nakon posta priječi samo na sijeno. U ponudi Pet centra imamo Rodikolan dodatak prehrani za regulaciju probave prirodnim putem jer regulira prirodnu apsorpciju.




 Kombinacija biljnih komponenti sa Immunocel-om što je inaktivirani kvasac omogučuje preparatu da bude učinkovit pri svim vrstama probavnih nepravilnosti. Indikacije za upotrebu su začep, proljev, nadutost i grčevi.
Sastoji se od kurkume (smiruje upalu i regulira rad crijeva), listova sikavice i artičoke (podržava rad jetre), korijena sirištare i rabarbare (aktivira proces probave), kamilicu (umirujuće djeluje na crijeva pogođena grčevima upalama), pepermint i kim (učinkoviti protiv plinova i grčeva), korijen sladića (umirujuće djeluje na želučanu ovojnicu), rosopas (umirujuće djeluje na crijeva) te Immunocel (inaktivirane stanice Saccharomyces cerevisiae koje obnavljaju crijevnu floru i stimuliraju imunološki sustav).
Florentero pasta je indicirana u slučajevima kada treba obnoviti crijevnu mikroflorusastoji se od dobrih crijevnih bakterija (probiotika) i vlakana koja stimuliraju stvaranje dobrih bakterija (prebiotika). Savjetujem Vam da što prije odvedete kunića veterinaru koji ima iskustva u liječenju kunića koji će procijeniti ozbiljnost situacije i po potrebi odrediti terapiju lijekovima te odstranjenje nakupljene prevelike količine plina u probavnom sustavu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr