Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam živahnog leminga koji je prije sat vremena trčao u kolutu kao i svaki dan. Odjednom sam primjetila da leži, tj. skvrčeno spava izvan kućice, što mi je bilo jako čudno jer je uvijek na oprezu izvan kućice. Malo sam ga promatrala i povremeno se pokušavala pomaknuti, ali joj je stalno zabacivalo zadnji dio u desnu stranu. Kad sam ju izvadila i stavila u ruku bila je potpuno skvrčena, poluotvorenih očiju i brzo je disala. Dala sam joj malo vode na njuškicu, ne znam je li pila, ali je tada škrgutala zubima. Inače sam joj kupila hranu od drugog proizvođača i mislim da je možda u njoj bilo previše glukoze. Da li joj i kako joj mogu pomoći? Valentina

O: O držanju i hranjenju leminga možete pročitati ovdje.

Leminzi jedu hranu za zamorčiće te mješavinu za hrčke i gerbile. Zbog intolerancije glukoze izbjegavati treba voće bogato šećerom, melasom (šećernim sirupom) i suncokretove sjemenke.

Podaci o prehrani još su dosta nepoznati, tako da se za prvu ruku preporučuje da se leminzi hrane s vrlo niskim udjelom šećera. Najbolje ih je hraniti mixom hrane za glodavce iz koje se izbaci svo sušeno voće te im se daje samo odabrano povrće: brokula, kelj, kupus, zelje, slatki kukuruz, ljetno zelenilo te špinat. Još bolju prehranu činilo bi sjeme za tigrice, hrana za zamorce, proso, suha trava i više povrća.

Avitaminoza vitamina B1 (tiamina) može dovesti do živčanih poremećaja, pareze (djelomične uzetosti) ili paralize (potpune uzetosti), kao i avitaminoza  vitamina B2. Vitamini B kompleksa povoljno djeluju na živčani sustav, ali i na kožu i probavu. U Pet centru dostupni su vitamini B kompleksa u kapima.

Nažalost, teško mi je odgovoriti na pitanje što se s Vašim lemingom događa, da li je to kakav napad ili pareza, o kojoj detaljnije informacije možete pročitati ovdje.

Savjetujem Vam da što prije posjetite veterinara.