Povratak

Naglo uginuće hrčka i sumnja na bolest / Pravilna ishrana hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Preslatka kineska hrčkica stara 2 g i 2 mj. iznenada uginula. Imala je napuhnut stomak i našla sam je u kućici uginulu i u lokvici krvi, čini mi se iz anusa. Dan prije je bila aktivna, trčala u kolu u kavezu, vješala se po kavezu, normalno jela... Jela je suhu hranu za hrčke i puno salate, mrkve, svježeg kupusa, jabuke. Zadnje vrijeme sam primjetila malo povećan stomak, ali je normalno jela i bila jako aktivna. Davala sam joj  filtriranu vodu, zbog sklonosti hrčaka bubrežnim bolestima. Naime, prošli hrčak mi je uginuo nakon 2 i pol g. omršavio i imao krvžice po stomaku, pretpostavih zbog bubrežnih kamenaca. Je li filtrirana voda mogla biti razlog? Također je uz kamenčić u kavezu i drveni komad zadnje vrijeme grickala kavez. Jesam li mogla nešto napraviti jer u mom gradu veterinari se nažalost ne žele baviti hrčcima? Iako, nije bilo ozbiljnijih naznaka da bi mogla uginuti. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Viktorija

O: Uz pravilnu njegu hrčci ne obolijevaju često. Usto ne postoje bolesti koje su tipične za hrčke.

Ukoliko primjetite neobične simptome kod hrčka može se posumnjati na bolest. Kod simptoma proljeva, vlažnog područja čmara, iscjetka iz spolovila, skvrčenog držanja, gubljenja ili dobivanja na težini, nadutost, moguće je da je riječ o bolesti crijeva, bolesti mokrog repa, ako je riječ o ženki može biti riječ o tjeranju... Hrčci mogu oboljeti i od prehlade, dijabetesa (šećerne bolesti).

O krvarenju iz analnog otvora kod hrčka pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med. u ranije objavljenom odgovoru Hrčak krvari iz analnog ili vaginalnog otvora.

Dobro zaštićen, pravilno hranjen i dobro zbrinuti hrčak može doživjeti dvije, tri, pa čak i četiri godine. Znakovi po kojima možete prepoznati da je Vaš hrčak ostario je kada uvečer ne izlazi odmah iz svoje kućice u kojoj spava, nego u njoj provodi više vremena, kada sve rijeđe koristi svoj kotač, kada mu je krzno kuštravo i ispada mu dlaka te kada jede manje i gubi na težini.

Od povrća i voća hrčak smije jesti mrkvu, salatu, krušku, sojine klice, bundevu, ciklu, jagode i šipak, od trava djetelinu, maslačak, trputac, tratinčice, kamilicu, peršin...

Hrčku nije preporučljivo davati kelj, luk i poriluk jer uzrokuju nadutost, a špinat, grah, kiselicu, rabarbaru jer su teško probavljivi. Slatkiši su zabranjeni jer mogu slijepiti obrazne vrećice, slatki prutići zbog šećera i kvasca, slani štapići zbog soli, citrusi i kiselo voće jer sadrži previše kiseline.

Bez obzira koliko je svježa hrana zdrava, nikada je se ne smije davati previše odjednom jer se lako pokvari i može izazvati crijevne probleme. Svježu je hranu najbolje davati svakodnevno u malim količinama. Prije nego se stavi u kavez obavezno treba provjeriti ima li u kavezu ili u kućici od hrčka ostataka od dana prije, da ih se prethodno ukloni.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr