Povratak

Nametnici vidljivi u izmetu kunića | Parazitoze u kunića | Panacur

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric Joomla v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam patuljastog kunića starog oko 8 mjeseci, kupila sam ju u pet shopu kada je imala 6 mjeseci. Imala je često vitaminku na kojoj je znala sjediti, rečeno mi je da je to od stresa pa sam joj davala Prolife u više navrata, međutim prije 2 dana sam joj primjetila bijele glistice u kugličastom izmetu i vitaminka je jako smrdila. Iz malog mjesta sam koje nema veterinara stručnog za male zivotinje i budući da se zeko jako boji, ukoči i nos mu bude mokar kad ga u transporteru nosim, bojim se voziti ju bilo gdje. Naručila sam Panacur pastu koja mi treba stići danas, možete li mi reći kako da ju doziram i koliko dugo, ima oko 1,5 kg? Učinilo mi se da sam joj i u jednom oku vidjela tako bijelo kao i u stolici, ali onda kad sam bolje pogledala mislim da je ipak bjeloočnica, samo mi nije jasno zašto se sada jače ističe, možda zbog kuta gledanja ili je ipak moguće da ima crva/glistu u oku? Postoji li opasnost da se i mi ukućani zarazimo? Molim Vas za savjete, ne znam što da radim. Lijep pozdrav, Tajana

O: Poprilično je teško reći o kojem parazitu se može raditi bez detaljnih pregleda. Odmah napominjem da bi najbolje bilo odvesti kunića na veterinarski pregled kod kojega će se utvrditi o kojem parazitu se radi te krenuti s ciljanom terapijom. Ne preporučamo da na vlasititu ruku dajete tako agresivne preparate.

Od parazitoza, u kunića su najčešće E. cuniculi, gliste te kokcidija.
 
Encephalitozoon cuniculi je mikroskopski parazit koji uzrokuje brojne različitne kliničke znakove bolesti u kunića - od tortikolisa, slabosti stražnjih nogu, napadaja, bolesti bubrega te čak i sljepoću. E. cuniculi je obligatni intracelularni protozoarni parazit. Invadirani kunić izlučuje spore kunića urinom te se na taj način i širi,  s time da je mogići i prijenos s majke na mladunce još u gravidnosti. U slučajevima kada se mladunci invadiraju sporama još dok su u maternici, spore mogu doći do oka te uzrokovati katarkt ili rupturu leće, radi čega se razvija uveitis te sljepoća. Bolest je zoonoza odnosno prenosi se i na ljude.
 
U crijevima kunića mogu se naći paraziti kao što su gliste ili  kokcidije. Više o toj temi pisao je kolega Dragan Vešović, dr. med. vet., pod naslovom Kunić i crijevni paraziti.

Fenbendazol (Panacur) spada u antihelmintike širokog spektra koji se ne bi smjeli primjenjivati bez utvrđivanja o kojem parazitu se radi.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr