Povratak

Napad psa na kunića / Osjetljivost i zaštita kunića od stresa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam malog zeca, tek par mjeseci star, a još otprije imam 3 godine starog psa, labradora. Ne slažu se baš dobro, ali nije bilo nikakvih incidenata dosad. Naime, pas je napao zeca i mislim da ga je možda zahvatila zubima, zec je tad bio u šoku i počeo vući zadnje noge za sobom. U međuvremenu se smirio, i disanje i primirio se, ali otad ne pije niti jede, inače je živahan i stalno trčkara, ali sad samo sjedi i leži i glasa se, što još nisam čuo kod njega. Mene zanima je li to prolazno, da je samo šok od napada ili bi mogli biti neki ozbiljniji problemi, i ako jesu koji su to? To se dogodilo danas pa me zanima hoće li s vremenom biti bolje...
Hvala vam na odgovoru unaprijed. Mateo

O: Nakon što je kunić prošao kroz stresnu situaciju, potrebno ga je što prije vratiti u njemu poznatu okolinu. Ako postane depresivan, miran i slab, potrebna je veterinarska intervencija. Potrebno je držati psa što dalje od kunića, najbolje u posebnim prostorijama. Sada će i lavež psa plašiti kunića i uzrokovati stres, stoga se pobrinite da mu olakšate i minimalizirate kontakt.

Savjetujem Vam i posjet veterinarskoj ambulanti kako bi se utvrdilo je li došlo do ozljeda i kako bi se kuniću dala antistres terapija.

Općenito, važno je imati na umu da su kunići na dnu hranidbenog lanca, što znači da su stalni plijen i u sebi imaju instinktivno prirođen strah od naglih pokreta ili zvukova. Percepcija opasne situacije uzokuje otpuštanje neurotransmitera iz žlijezde koji utječu na nadbubrežnu žlijezdu koja luči adrenalin. Adrenalin uzrokuje ubrzani rad srca i povećanje krvnog tlaka. Krvotok se usmjerava u vitalne mišiće i organe i dalje od onih koji nisu toliko važni u opasnim situacijama. Ubrzava se respiratorni rad, šire se oči i raste šećer u krvi. U kritičnim situacijama, hormoni i neurotransmiteri mogu uzrokovati prestanak rada probavnog trakta. Kunić je tada "na oprezu" i zauzima poziciju iz koje može brzo krenuti u trk. Međutim, ako ovi psihološki uvjeti potraju kroz duži vremenski period, negativno utječu na kunića. Restrikcija dotoka krvi u "nebitne dijelove" uzrokuje njiihovu disfunkcionalnost. Dolazi do poremećaja u probavnom traktu mogu uzrokovati  proljev. Nedostatak energije u jetri dovodi do "gladovanja" tkiva koje može biti pogubno. Primjećeno je takvo stanje kod pretlilh kunića koji su hranjeni peletiranom hranom i koji su prošli kroz nagle promjene okoline kao što su buka, tjeranje, bolest ili kod kunića koji su tijekom noći ostali zatvoreni na balkonu.

Kunići se ne mogu uvijek zaštiti od stresa, ali se mogu zaštiti od nekih fizičkih posljedica samog stresa. Prvenstveno je bitna zdrava prehrana bogata vlaknima, sijeno. Također, poznati mirisi, okolina, kao i poznato društvo smanjuju stres.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr