dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Trebam pomoć vezano za zamorčića. U zadnje vrijeme primjećujem da se u jednom trenutku sav promijeni, skvrči, zakrene glavu kao da se guši i onda ga prođe za par minuta. Što bi to moglo biti i što mi je činiti?
Hvala unaprijed na pomoći.
Zorica


O: Epileptični napad u zamorčića manifestitra se tako da zamorčić tijekom 3-4 minute leži na strani, miče nogicama i slini. Nakon napada može biti pojačan apetit i može biti i agresivan. U daljnjem tjeku je sve normalno.

Ostali napadi u zamorčića javljaju se najčešće zbog drugih primarnih bolesti: zatajenja bubrega ili jetre, ketoze (koja nastaje zbog gladovanja ili nemogućnosti uzimanja hrane, npr. kod preraslih zuba), bolesti probavnog sustava zbog prehlade ili neprikladne hrane.

Manjak vitamina C koji zamorčići ne mogu sami sintetizirati neophodno je potrebno da ljubimac dobiva u hrani ili u vitaminskim kapima koje se kapaju u vodu. Simptomi skorbuta su još i škrgutanje zubima, krvarenje zubnog mesa i iz probavnog sustava, krvarenje u zglobovima zbog kojeg i šepaju.

Manjak vitamina A također može dovesti do nemogućnosti kretanja i šepanja zbog atrofije mišića.
 
Manjak vitamina B uzrokuje živčane simptome.

Potrebno je utvrditi uzima li Vaš ljubimac dovoljno hrane i vode pa ako da, dodajte mu multivitaminski pripravak u vodu. U suprotnom je potrebno posjetiti veterinara kako bi se utvrdio zdravstveni status ljubimca i poduzela eventualna terapija.
 
Predlažem Vam da pročitate i tekst Pravilna ishrana, optimalna količina (doziranje) hrane i prosječni obrok za zamorčića koji je napisao moj kolega Franjo Hrgota, dr. vet. med.