Povratak

Napadaji, grčevi i gubljenje svijesti u starijih kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imamo muškog, nekastriranog kunića starog 8,5 godina. Svjesni smo da je to duboka starost ali u zadnje vrijeme počeli su mu se javljati neurološki problemi koji nas bacaju u očaj. U protekla 3 mjeseca imao je koliko smo mi vidjeli 3, po našoj procjeni epileptička napada. Sva tri puta napad bi počeo prilikom češanja lijeve strane leđa - Kunić bi si češao leđa i odjedanput se izvrnuo na leđa i počeo grčiti tijelo i glavu u lijevu stranu, noge pružati. Dobio je antibiotike uz objašnjenje da je star i da nema smisla raditi neke daljnje pretrage. Kunić je agilan, uredan apetit, uredna stolica. Kad je van gajbe nakon nekog vremena počinje zabacivati i trzati glavu gore dolje, kao da ima tikove. Nekada više nekada manje.Najljepše Vas molimo ako biste imali kakvu ideju i savjet? Hvala. Petra

O: Mnogi stari kunići pate od istih bolesti kao i stari ljudi: artritis i osteoporoza su česti čak i lagani gubitak sluha.  Potrebno ga je redovito četkati, jer se sam ne može, a također treba voditi računa o dužini noktiju. Artritis i spondiloza uzrokuju bolove pa su potrebni anelgetici, o čemu se treba savjetovati sa veterinarom.

Napadaji, grčevi i gubljenje svijesti mogu biti uzrokovani primarnim bolestima centralnog živčanog sustava, kao i drugim bolestima koje u svom tijeku oštećuju živčani sustav. Postoji i mogućnost da bolesti srca pokazuju simptome neuroloških smetnji. Važni uzroci napadaja, grčeva i gubljenja svijesti su encefalitozoonoza o kojoj je pisao kolega  Paraziti koji uzrokuju neurološe bolesti u kunića

Osim toga, uzroci takvih smetnji mogu biti i bolesti srca, kronična bubrežna insuficijencija, septikemija, ozljeda lubanje, akutna bubrežna insuficijencija,  upala unutarnjeg uha/meningitis, hepatopatija, hipokalcemija/hipoglikemija, toksoplazmoza, tumor mozga te trovanje sobnim biljkama. Kako bi se mogle isključiti nabrojene organske bolesti potrebno je napraviti kompletnu pretragu krvi sa svim vrijednostima i enzimima jetre i gušterače te bubrega. Prema opisanom, Vaš kunić nema tešku kliničku sliku , tako da ne morate još pomišljati na eutanaziju.

Pomažite mu ako želi skočiti, prenesite ga sa ili na povišeno, češće ga češkajte i masirajte po tijelu, jer svaka masaža povoljno djeluje na opuštanje mišića. Bilo bi dobro da ne trči po glatkim površinama da ne bi došlo do istegnuća ligamenata ili išćašenja zglobova. Nadam se da ćete još dugo uživati sa vašim ljubimcem.
  

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr