Povratak

Napuhana gerbilica / Povećanje trbuha kod gerbila i mogući uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam gerbilicu staru tri godine i odnedavno, tj. 3 dana je napuhnuta, narastao joj je stomak, djeluje kao da se prejela. Kako sam imala njenu seku, koja je bila debela, jasno se vidi da to nije od hrane. Proučavala sam literaturu po internetu i naišla da bi to moglo biti od cisti na jajnicima. Također, piše da bi se to moglo liječiti antibioticima. Jesam li na pravom putu i bave li se u Hrvatskoj  ljudi gerbilima do te razine? Puno hvala! Lijep pozdrav, Nikolina

O: Uzroci povećanja trbuha u gerbila mogu biti različiti. Ako se isključi debljanje ili gravidnost, to mogu biti zastoji u probavnom traktu, stvaranje plinova zbog fermentacije hrane (najčešće svježe, zelene), povećanih unutarnjih organa kao što su jajnici, jetra, bubrezi i drugih te prisutnost parazita probavnog trakta.

Kako niste naveli ima li gerbilica uredno formiranu i redovnu stolicu preporučam Vam da prije svega obratite pozornost na ovaj čimbenik.

Zatvor ili konstipacija relativno je česta pojava u gerbila. Jedan od mogućih uzroka je dehidracija uslijed nedovoljnog unosa vode što izmet čini suhim i tvrdim, a posljedica je zastoj sadržaja u prolasku kroz crijeva.

Preporučam Vam da provjerite i pije li životinjica uobičajene količine vode. Iz nastambe redovno uklanjajte svježu hranu koja nije pojedena, pratite opće stanje i aktivnost gerbilice.

Gerbilima nije uputno davati bilo kakve lijekove bez točno postavljene dijagnoze.

Većina veterinarskih ambulanti primit će ovako malog ljubimca i pružiti mu stručnu medicinsku pomoć

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr