Povratak

Nepomična vilica zamorca / Malokluzija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Zamorac je prestao jesti prije tjedan dana te sam ga vodila veterinaru. Veterinar je nakon tri dana davanja lijekova za proljev i glukoze (zamorac je smršavio – 0.6 kg) otkrio da mu je vilica nepomična i da ne može zatvoriti usta do kraja te zato ne može jesti. Prvi dan posjeta veterinar mu je skratio zube pošto su bili preveliki. Pošto živim u relativno malom mjestu, veterinar mi je kao rješenje ponudio da čekam 15 dana da nabavi rendgen kako bi mu namjestio vilicu ili da pošaljem zamorca u Zagreb što je zbog mnogo razloga ne moguće. Veterinar mu je pokušao namjestiti vilicu no nikako nije uspio. Također je rekao da samo možda preživi tih 15 dana. Sada me zanima što da radim dalje? Što da dajem jesti zamorcu i koliko često? Ili je bolja opcija uspavati zamorca? Ne znam da li mu ovakvo stanje nanosi bol i da li je stvarno toliko kritično da neće preživjeti tih 15 dana? Zamorac je star dvije i pol godine. Tea

O: Problem koji ste opisali, često je rezultat malokluzije, odnosno poremećaja normalnog zagriza, koji nastaje kada zubi prerastu, pri čemu se ne radi samo o prednjim zubima-sjekutićima.

Najveći problem je ustvari sa kutnjacima, koji zbog slabog i nejednakog trošenja, dobiju oštre rubove, gotovo šiljke. Zbog toga, zamorac ne može u potpunosti zatvoriti usta, a lako dolazi i do ozljeda oralne sluznice. Ova pojava redovito je praćena jakim slinjenjem (mokra dlaka s donje strane usta), slabijim uzimanjem hrane ili potpunim prestankom hranjenja i gubitkom težine.S obzirom da zamorci moraju unositi hranom vitamin C, može se pojaviti i njegov nedostatak.

Malokluzija je redovito posljedica prevelike količine premekane hrane, odnosno hrane koju zamorac ne mora žvakati.Vlaknasta hrana, poput sijena, zahtjeva dugo i temeljito žvakanje, što je pored drugih prednosti, najbolja prevencija malokluzije. Smatra se da određenu ulogu ima i genetska predispozicija, naročito ako se bolest javi kod mladih zamoraca.

Liječenje podrazumijeva skraćivanje zuba i/ili njihovo brušenje. Za kompletan zahvat, koji uključuje i tretman kutnjaka, potrebno je dobro poznavanje patologije glodavaca ali i dentalne patologije. Najčešće je već za temeljiti pregled usne šupljine potrebna anestezija.

Preporučujem da, ukoliko ste u mogućnosti, zamorca odvedete u Zagreb na Veterinarski fakultet, radi temeljitog pregleda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr