dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam patuljastog kunića starog 6 godina. Nedavno sam primjetila da mu je jedan testis "nestao", odnosno ostala je samo kožna vrećica gdje se on nalazi! Drugi je testis normalnog oblika i veličine. Molim Vas da mi kažete o čemu se radi i imam li razloga za brigu?

Unaprijed zahvalna, Marina


O: Spolni organi mužjaka su sastavljeni od nekoliko struktura: testisi, koji se nalaze unutar skrotalne vreće - koja je smještena u ingvinalnom području, ventralno od anusa, okružena kožom i sastavljena od mišićnog i vezivnog tkiva. U njima su smješteni testisi.

Testisi su reproduktivna žlijezda sastavljena od tubularnih kanalića, režnjeva i središnjeg tubularnog pleksusa. Tubularni režnjevi ograničeni su sa stanicama koje stvaraju spermije (Sertolijeve stanice) procesom podjele stanica i njihovim sazrijevanjem. Spermiji tada putuju do centralnog pleksusa.

Sljedeći sloj testisa čine endokrine stanice(Leydigove stanice) koje proizvode muški spolni hormon testosteron. Epididimis - cjevasti je organ smješten na površini svakog testisa. Smješten je van trbušne šupljine jer je za sazrijevanje spermija pogodnija temperatura nekoliko stupnjeva niža od temperature tijela. U ovaj organ putuju spermiji koji su proizvedeni u testisima i tamo se skladište i sazrijevaju. Ovaj proces traje oko 3 tjedna, nakon kojeg vremena ulaze u vas deferens (odvodni kanalić) kako bi se pomiješali sa tekućinama koje luči prostata, bulbouretralne žlijezde i sjemene vrećice. Na ovaj način formira se sperma.

Spolni sustav kunića vrlo je sličan spolnom sustavu ostalih sisavaca, s razlikom u mogućnosti (sposobnosti) povlačenja testisa u abdomen. Naime, kuniću u slučajevima kao što su strah ili određene "konfliktne" situacije s drugim kunićima mogu se testisi povući te ih je skoro nemoguće izvana vidjeti ili palpirati. 
 
Međutim, do njihovog "nestanka" u skrotalnoj vreći može doći i kao posljedica različitih patoloških stanja.
 
Iz tog razloga, kao i zbog samog zdravlja ljubimca, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru koji će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti utvrditi točno o čemu je riječ te Vas dalje u skladu s dijagnozom savjetovati.