Povratak

Neuobičajeno ponašanje i zabrinutost za zdravlje zamorca nakon kupanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Prijateljica je sinoć okupala svog zamorca Asiu te nakon toga je osušila lagano fenom za kosu. Od onda zamorac neće jesti niti se može kretati. Kao da joj je zadnji dio tijela i zadnje noge oduzete. Molim savjet. Hvala. Nikola

O: Kupanje zamoraca samo po sebi je situacija pri kojoj treba biti jako oprezan, kako sa temperaturom vode, okoline te isto tako i sa manipulacijom same životinje. Nagle promjene temperature mogu se loše odraziti na zdravlje zamoraca. Voda i prostorija moraju biti topli i ugodni za ljubimca te ga je potrebno nakon kupanja lagano osušiti sa ručnikom dok god ne bude potpuno suh. Prilikom upotrebe fena treba biti jako oprezan zbog visoke temperature te ga je potrebno podesiti na topli (nikako vrući) zrak i sušiti sa udaljenosti oko 20 cm. Naravno, s obzirom na skliske površine, tijekom kupanja treba biti jako oprezan zbog mogućih ozljeda.

Kako ljubimac Vaše prijateljice pokazuje neuobičajene simptome za inače zdravu životinju, savjetujem posjetu veterinaru kako bi se ljubimica pregledala te eventualno liječila ukoliko je potrebno.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr